Страсбург узявся за Юлю

29.08.2012
Страсбург узявся за Юлю

Євгенія Тимошенко, дочка екс–Прем’єр–міністра, та адвокат Сергій Власенко перед початком судового засідання у Страсбурзі. Фото Рейтер.

Сьогодні Вищий спеціалізований суд iз розгляду цивільних і кримінальних справ о десятій ранку оголосить рішення щодо касації захисту Юлії Тимошенко на вирок у «газовій справі», яким екс–Прем’єрку засуджено до семи років позбавлення волі. Щоб ухвалити рішення, колегії суддів знадобився тиждень. Як і передбачали захисники Леді Ю, вітчизняна Феміда виносить свій вердикт одразу після того, як Європейський суд із прав людини у Страсбурзі почав розгляд справи Тимошенко.

І дійсно, вчора після обіду європейські судді взялися за скаргу лідерки БЮТ щодо її затримання 5 серпня 2011 року. Скаржниця вважає, що рішення суду взяти її під варту в залі Печерського райсуду було «політично вмотивованим». Вона також скаржиться на «неадекватні умови її утримання в СІЗО, без медичної допомоги», цілодобове спостереження за нею під час перебування в лікарні Харкова тощо. Інтереси скаржниці представляють захисники Валентина Теличенко, Сергій Власенко та донька Євгенія Тимошенко.

Після публічних слухань скарги Тимошенко Європейський суд із прав людини почне закрите обговорення. Рішення Феміди буде винесено пізніше. Нардеп Власенко наперед переконаний, що суд у Страсбурзі визнає переслідування його підзахисної політичним і задовольнить усі пункти скарги Тимошенко. Коли саме?

«У Юрія Луценка це відбулося через 2,5 місяця після відкритого слухання. Ми сподіваємося, що в нас це буде значно швидше, але це все одно буде пізніше», — каже адвокат Власенко. І додає, що того ж дня, як європейська Феміда винесе рішення на користь Тимошенко, Президент України Віктор Янукович повинен дати вказівку звільнити її.