З Ангелою на чолі

28.08.2012

Другий рік поспіль найвпливовішою жінкою у світі залишається канцлер Німеччини Ангела Меркель. Так принаймні вважають експерти авторитетного журналу «Форбс», який днями оприлюднив свій щорічний рейтинг найбільш впливових представниць прекрасної статі на планеті. Як зазначається в редакційній статті, ступінь впливовості було оцінено за сукупністю трьох критеріїв: доходи за рік, висвітлення діяльності особи у ЗМІ та її вплив на маси. Меркель очолює цей рейтинг уже вшосте — за всі сім років свого «канцлерства» вона лише у 2010–му скотилася на четверту сходинку, поступившись лідерством першій леді США (цього року Мішель Обама опинилася аж на 7–й позиції). За останніми даними, рейтинг підтримки 58–річної «залізної леді» у ФРН становить близько 70% — це дуже високий показник, який дає Меркель усі підстави розраховувати залишитися на своєму посту й після виборів наступного року.

Другу позицію в рейтингу посідає інша — вже колишня — перша леді, а нині — держсекретар США, 64–річна Хілларі Клінтон. Замикає трійку лідерів, яка з минулого року залишилася незмінною, президент Бразилії Ділма Руссефф.

На четвертій позиції у Топ–100 впливових жінок зразка 2012 року — дружина очільника корпорації «Майкрософт» Мелінда Гейтс, яка разом із чоловіком Біллом є співзасновницею й президентом одного з найбільших у світі благодійних фондів. П’ята — виконавчий директор газети «Нью–Йорк таймс» Джилл Абрамсон, єдина жінка, яка будь–коли обіймала цю посаду за понад півтори сотні років існування видавничого дому. Показово, що очільниця передусім друкованого видання цього року посіла в рейтингу «Форбс» місце, яке торік належало представниці інтернет–бізнесу — директорці соціальної мережі «Фейсбук» Шеріл Сандберг (тепер вона десята).

Шосте місце дісталося лідерові Індійського національного конгресу, вдові прем’єр–міністра Індії Соні Ганді. На восьмій сходинці — єдина, крім Меркель, європейка у першій десятці, директор–розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. Дев’ята — міністр внутрішньої безпеки США Джанет Наполітано (як і Лагард, вона є першою жінкою на своїй посаді).

Лідер бірманської опозиції Аун Сан Су Чжи, яка вперше після багаторічного домашнього арешту змогла виїхати з країни й проїхати з політичним турне Європою та Америкою, обіймає 19–ту позицію.

Окрім політиків та бізнес–вумен, у сот­ні найвпливовіших жінок світу за версією «Форбс» традиційно вистачає й зірок шоу–бізнесу та просто світських персон. На 11–му місці — телеведуча Опра Уїнфрі. На 14–му — наймолодша учасниця рейтингу, 26–річна поп–зірка Леді Гага. До слова, найстаршою в Топ–100 є 86–річна королева Великої Британії Єлизавета ІІ, якій цього разу в рейтингу впливових жінок відведено 26–те місце.

Також до списку ввійшли зірка ритм–н–блюзу Бейонсе (32–га позиція), актриса і співачка Дженніфер Лопес (38), колумбійська поп–діва Шакіра (40), голлівудська зірка й посол ООН з питань біженців Анджеліна Джолі (66). Мільярдерка й літературна «мама» Гаррі Поттера Джоан Роулінг — 78–ма. Моду представляють голов­ний редактор американського «Вог» Анна Вінтур (51–ше місце), італійська дизайнерка Міуччіа Прада (67), бразильська топ–модель Жизель Бюндхен (83).

Українки (як, до речі, й росіянки) вдруге поспіль до рейтингу найвпливовіших не потрапили. Позаторік лідерка БЮТ Юлія Тимошенко була на 97–му місці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>