Маленький крок і величезний стрибок

28.08.2012
Маленький крок і величезний стрибок

У космічній ері Землі завершилася ще одна епоха. Минулої суботи на 83–му році життя помер американський астронавт Ніл Армстронг — перша людина, яка ступила на поверхню Місяця. Причиною смерті стали ускладнення після операції шунтування на серці, яку йому зробили 7 серпня, щоб розкупорити чотири коронарні артерії.

Армстронг був командиром корабля «Аполлон–11», за посадкою якого на Місяць стежили понад 500 мільйонів телеглядачів. 20 липня 1969 року Ніл першим ступив на поверхню супутника Землі, сказавши свою знамениту фразу: «Це — маленький крок для людини, але величезний стрибок для всього людства». Разом зі своїм колегою Едвіном Олдріном, відомим як Базз, Армстронг провів на Місяці майже три години, збираючи зразки породи, проводячи досліди та роблячи фотозйомку. У листопаді минулого року Армстронг отримав Золоту медаль Конгресу — найвищу цивільну нагороду США. Після повідомлення про смерть астронавта президент США Барак Обама у своєму «Твіттері» написав, що Армстронг був «одним iз найбільших американських героїв — не лише своєї епохи, а й усіх часів».

Перший політ на літаку для Ніла Армстронга, який народився 5 серпня 1930 року в Огайо, відбувся, коли йому було шість років. Здійнявшись у небо на літаку разом iз батьком, хлопець раз і назавжди захопився польотами. У 1950–х роках під час Корейської війни він літав на винищувачах військово–морських сил США, а 1962 року став учасником американської космічної програми. Місія «Аполлон–11» стала для нього останньою.

1971 року Армстронг залишив НАСА і розпочав викладати розробку аерокосмічної техніки у рідному Огайо. Попри свою історичну місію, Ніл завжди залишався скромним і ніколи не дозволяв собі потрапити під вплив романтичного ореолу космічних досліджень. Усе подальше життя Армстронг закликав, щоб його перестали називати «тим самим хлопцем з Місяця».

У заяві з повідомленням про смерть видатного астронавта родина Армстронга називає його «американським героєм, що став таким iз примусу» і «чесно служив своїй нації як пілот військово–морських винищувачів, пілот–випробувальник та астронавт». Родичі покійного пропонують людству вшанувати його пам’ять, «поглянувши на Місяць і підморгнувши йому. Адже десь там, на його поверхні, і досі залишаються сліди від ніг Ніла Армстронга».

Торік в інтерв’ю журналу «Есквайр» Армстронг сказав: «Астронавти не вмирають по суботах. Принаймні я не знаю жодного такого випадку». Тепер ми такий випадок знаємо.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>