Через паркан

28.08.2012

Резиденція «Межигір’я», в якій живе й насоло­джується небаченою для глави європейської держави розкішшю Президент України Віктор Янукович, не така вже й неприступна. Це довела журналістка й кандидат у народні депутати Тетяна Чорновіл, яка в День Незалежності проникла на територію цього обійстя, що номінально належить підставній компанії «Танталіт».

Тетяна встигла відзняти на фото чимало свідчень розкошів, у яких живе Янукович — і поле для гольфу, й канали всередині засекреченої резиденції, і легендарний «галеон» — дебаркадер для відпочинку Президента на воді (за даними «Української правди», вартість цього дива несмаку із сусального золота та мармуру становить близько 10 мільйонів доларів).

Через кілька годин після проникнення на територію «Межигір’я» Тетяну затримали, хоча вона, за її словами, на той час уже й сама «йшла здаватися» — набридло ховатися від охорони по кущах. У журналістки силою вилучили телефон і видалили з нього всі фотографії, проте на той час Чорновіл уже встигла відправити кілька знімків по інтернету.

Сама Таня називає свою акцію політичною. «У мене не стояло завдання відзняти певні об’єкти, хоча до «галеона» я йшла спеціально, бо його зовнішній вигляд ніхто не бачив. Підписання Януковичем «мовного» закону стало для мене останньою краплею для визначення, ким він є — а він є ворогом України. Я хотіла продемонструвати всім людям, що ми скочуємося до диктатури на найближчі 20 років. І моя акція мала показати, що паркани — це ніщо. Жоден паркан не може захистити ворогів України від обуреного народу, від їх мирних акцій, якщо людей прийде багато. Якщо це змогла зробити одна людина, то людське море ніщо не зупинить», — наголошує Тетяна.

Охорона «Межигір’я» передала її в руки міліції. Журналістка прогнозує, що кримінальну справу проти неї буде порушено після завершення виборів.