Продані голоси

28.08.2012

На Черкащині набирає обертів скандал із відзнятим відео, поширеним у мережі інтернет, на якому видно, як двоє чоловіків збирають паспортні дані людей у селі Будки Смілянського району. На камеру вони розповідають, що є представниками соціальної програми «Черкаський простір», і роздають ­людям соціальну допомогу. Тим часом за кадром чути голос жінки, котра каже: «Ми підтримуємо нашого кандидата Віктора Анатолійовича Тимошенка».

Як пояснюють автори відео, з достовірних джерел їм стало відомо про дивний збір інформації про потенційних голосувальників за одного з кандидатів по мажоритарному округу №198 — Віктора Тимошенка. Чоловіки, зафіксовані в кадрі, не змогли пояснити, навіщо їм потрібні відомості про людей, не надали дозволів на збір персональних даних, жодного слова не змогли сказати про те, чим займається організація «Черкаський простір», представниками якої вони нібито є.

У приватних розмовах жителі села підтвердили, що за голосування на майбутніх парламентських виборах за кандидата Тимошенка їм пропонували по 100 грн. зараз, плюс таку саму суму обіцяли вручити після виборів. Саме для цього, кажуть, і збирали дані їхніх паспортів.

Для довідки: Тимошенко — бізнесмен, колишній начальник кримської і львівської митниць, народний депутат IV скликання від партії влади (міграції між фракціями «За єдину Україну!», «Регіони», Народної партії та ін.), колишній власник Смілянського цукрового комбінату та «Легбанку».

За словами Юрія Саса, координатора проекту «Черкащина: захистимо вибір» та спостерігача від Комітету виборців України, це є підкупом виборців та приводом для перевірки правоохоронцями і порушення кримінальної справи.