Вишиване повноліття

23.08.2012
Вишиване повноліття

24 серпня представники всiх областей України у традицiйних костюмах своїх регiонiв з’їдуться до Києва на Всеукраїнський парад вишиванок. (УНІАН.)

Київ: багато спорту, музики й грандіозний парад вишиванок

Київ святкувати 21­річчя Незалежності почне по­спортивному: о 10­й ранку 24 серпня на Хрещатику почнеться фестиваль нетрадиційних видів спорту. Перед киянами та гостями міста виступлять майстри ролер­спорту та авто/мото­тріалу (подолання перешкод на авто й мотоциклах). Для охочих передбачені майстер­класи з катання на роликах, паркуру, скейт­парку та сучасного танцю. Також відбудеться конкурс «Гонки на офісних стільцях», а вуличні художники зможуть залишити унікальне поздоровлення у «Зоні графіті».

О 12:00 з майдану Незалежності стартує традиційний Всеукраїнський парад вишиванок — пройшовши Хрещатиком до Європейської площі, учасники параду завернуть на вулицю Грушевського і попрямують угору аж до Співочого поля, де з 16:00 до 21:00 відбудеться святковий концерт. Як зазначають організатори дійства, «Парад вишиванок­2012» — це акція, яка не має аналогів у світі. Участь у ній візьмуть представники всіх регіонів України у національному одязі, традиційному для своїх регіонів. Київ у параді представлятиме делегація з 5 тисяч осіб. Головною вулицею країни провезуть величезні писанки, розписані у 24 регіонах України спеціально для цього дня.

Також на Хрещатику планують організувати ярмарок, на якому продаватимуть різні солодощі, пиво, квас і шашлики, пригощати національними стравами і проводити майстер­класи.

У Печерському ландшафтному парку, як і вже багато років поспіль, відкриється 57­ма міська виставка квітів.

На денний час у столиці запланована велика фольклорна програма за участю колективів з усіх куточків України. На Софійській площі відбудеться концерт класичної музики, де виступлять зірки оперної сцени. На території Національного комплексу «Експоцентр України» — загальнодержавна виставка «Барвиста Україна». Парк «Київська Русь» підготував до Дня Незалежності найколоритніший фестиваль сезону — «Билини Стародавнього Києва IX—XI ст.».

А з вечора до пізньої ночі на майдані Незалежності триватиме традиційний концерт поп­зірок, у якому буде задіяно вогненні фонтани та спалахи різних кольорів. Завершиться святкування грандіозним феєрверком.

За словами голови Київської міської держадміністрації Олександра Попова, на святкування Дня Незалежності з міського бюджету передбачено виділити до 3 мільйонів гривень. Попов зазначив, що столична влада вважає неправильним і недоцільним витрачати бюджетні кошти на розважальні заходи, коли є проблеми з фінансуванням соціальних програм та розвитку міста. Тому на основні культурні заходи, які проводитимуть у центрі столиці, буде залучено кошти, які місто отримує від партнерів, спонсорів, меценатів.

Регіони: в Ужгороді — барбекю, в Одесі — біг на шпильках, у Львові — довше, ніж весілля!

Як завжди, яскраво відзначатимуть День Незалежності на Західній Україні. У Луцьку люди у вишиванках викладуть логотип міста в рамках традиційної громадської акції «Українська вишиванка». Акція розпочнеться з реєстрації усіх, хто прийде цього дня на Театральний майдан міста у вишитому одязі. Нагоро­дження переможців відбудеться у восьми номінаціях: наймолодший та найповажніший учасники; найбільша вишивана родина; сорочка поколінь; найоригінальніша вишиванка; найпатріотичніші бабуся та дідусь, гармонія духу і сердець.

У Львові День Незалежності святкуватимуть довше, ніж весілля. Програма святкових заходів розписана на цілий тиждень. На фестивалі та концерти з’їдуться чимало артистів не лише з України, а й з Мексики, Мартініки, Ізраїлю, Македонії, Португалії, Франції, Італії, Іспанії (окремо приїдуть баски), Бурунді, Чехії, Польщі та Індії. Серед найяскравіших заходів, запланованих на святкування 21­ї річниці незалежності України у Львові: V Міжнародний фестиваль фольклору «Етновир», польоти теплового аеростата, щорічний соціальний захід «Свято вареника», Міжнародний британський фестиваль електронної музики, творчі заходи, присвячені святкуванню 100­річчя «Пласту».

В Ужгороді 24 серпня відбудуться святковий концерт майстрів мистецтв Закарпаття, конкурс краси «Міс студентство України­2012», гала­концерт Всеукраїнського фестивалю молодих виконавців сучасної української пісні «Сузір’я зірок» та фестиваль барбекю.

На півдні України розваги «південніші» — скажімо, в Одесі любительки екстриму в цей день змагатимуться в бігу на шпильках не менше 9 сантиметрів. Дистанція — 100 метрів. Переможниця отримає статус найшвидшої модниці Одеси та автомобіль. Крім того, одесити зможуть поїсти вареники на швидкість, подивитися на парад вишиванок і потанцювати на дискотеці, де дрес­кодом буде синьо­жовтий костюм.

У Севастополі впродовж 24 серпня по всьому місту пройдуть святкові музичні концерти за участю українських зірок.

У Харкові 21­й день народження України святкуватимуть в етно­стилі: мешканці міста зможуть узяти участь у вишиванковій ході, святковому велозаїзді «Український Харків­2012», придбати українські символи на галявині майстрів, подивитися фотовиставку «Фотостоп Україною», послухати рок­гурти, етно­музику та поетичні читання українських майстрів слова.

МОВНЕ ПИТАННЯ

Під Українським домом у Києві День Незалежності відзначатимуть з особливою гіркотою. Цього дня до невеликої групки людей, які досі голодують там на знак протесту проти ухвалення закону Колесніченка—Ківалова, знову приєднається велика юрба. На 24 серпня націонал­патріотичні сили запланували мітинг та ходу на захист української мови — від влади. Представники громадських організацій закликають усіх небайдужих приходити одразу під Український дім, а політики (Об’єднана опозиція та інші політичні сили) оголосили збір біля пам’ятника Тарасу Шевченку.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>