Як «Киці» Путіна «опустили»

21.08.2012
Як «Киці» Путіна «опустили»

Марія Альохіна, Катерина Самуцевич і Надія Толоконникова (зліва праворуч) в очікуванні вироку.

Криза єврозони, президентські вибори у США, конфлікти на Близькому Сході, відмова в реєстрації кандидатами на парламентських виборах Юлії Тимошенко і Юрія Луценка — наприкінці минулого тижня всі ці теми стрімко відійшли на другий план. У центрі уваги світових ЗМІ опинилися три тендітні дівчини, чию поведінку складно назвати зразковою, але й кримінальною не назвеш аж ніяк. Принаймні у цивілізованому світі. У путінській Росії все інакше — як постановила суддя Хамовничеського суду Москви Марина Сирова, за те, що дівчата з панк–гурту Pussy Riot («Бунтівні кицюні») — 22–річна Надія Толоконникова, 24–річна Марія Альохіна та 29–річна Катерина Самуцевич — мали нахабство виступити проти втретє президента, їм належить провести за ґратами два роки. Адже їхня акція була «ретельно спланована та обдумана, учасниці гурту хотіли принизити не лише служителів храму, владні структури, а й усю християнську спільноту, завдавши тяжкого морального болю парафіянам храму».

Яма, яку вирив собі ВВП

І справді, «виступ» кількох панянок, які вибігли до вівтаря у яскравих колготках і коротких сукнях, навряд чи потішив почуття віруючих. Проте кидати до в’язниці за звичайне хуліганство, хай навіть образливе для тієї чи іншої конфесії — на таке здатні тільки справді диктаторські режими.

Утім, можна не сумніватися: якби «Кицюні» вбігли хоч і голяка у якусь буддистську пагоду із криками «Буддо, убий Хакамаду!», російська поліція в кращому разі з цієї акції посміялася б. У гіршому — дівчатам «впаяли» б штраф. Проте сам заклик «Богородице, Путіна прожени!», та ще й висловлений у храмі Російської православної церкви, означає в РФ непростиму провину.

«Пуссі райот» на даний момент — найкрутіша група на планеті. Завдяки їм усі ми тепер знаємо, що путінська Росія — жорстоке й бридке місце», — пише британський тижневик «Обсервер».

Зрозуміло, що справжня сутність путінської Росії для об’єктивних західних видань уже давно не становить таємниці. Проте висловлювати своє обурення вони наважуються нечасто. І на Заході, хоч би як нам не хотілося в це вірити, преса залежна від кон’юнктури. А кон’юнктуру диктує залежність економіки й, відповідно, політики багатьох потужних держав від російських енергоносіїв...

Утім, «справа Пуссі» змусила пресу Європи й Америки принаймні на кілька днів забути про свою вимушену толерантність до Кремля і висловити все, що «наболіло». «Цей вирок показує, якою буде політика влади Путіна. Хоча у президента Росії ще є час, аби вибратися з тієї ями, яку він сам собі викопав», — усе–таки обережно пише британська «Гардіан».

Британська газета «Файненшл таймс» озаглавила статтю про суд над «Пуссі» «Страх Путіна перед панками–іконоборцями», «Таймс» тонко нагадує про те, що відсоток прихильників ВВП після його третьої інавгурації упав з 60 до 49%. Американський «Нью–Йоркер» наголошує, що «Кицюні» — далеко не останні жертви, адже для того, щоб укріпити свою владу, Путіну доведеться нейтралізувати всіх «нонконформістів».

Іспанська «Паїс» у російській політиці, схоже, розбирається, оскільки припускає, що міжнародний галас довкола вироку «Пуссі» жодних конкретних результатів у внутрішній російській політиці не викличе. Тим часом французька «Монд» зазначає: вирок «Кицюням» укупі з позицією Москви щодо ситуації в Сирії призведе до дедалі більшої міжнародної ізоляції Росії.

Від Мадонни до Путіна

Серед тих, хто виступив на підтримку скандальних «Кицюнь», — як російські, так і закордонні зірки першої величини. Зокрема, однозначно висловили свою позицію Андрій Кончаловський, Євген Миронов, Сергій Юрський, Чулпан Хаматова, Андрій Макаревич, Кирило Серебренніков, Федір Бондарчук та Авдотья Смирнова — вони підписали звернення до Верховного суду Російської Федерації та Московського міськсуду на захист підсудних дівчат. Дівчат підтримали також голлівудські актори Денни Де Віто, Елайджа Вуд і Алісія Сільверстоун, музиканти Бйорк, Стінг, Його Оно, Анні Леннокс, Пол Маккартні та багато інших. А Мадонна під час концерту в Москві навіть на спині написала «Свободу «Пуссі райот»! І довго розповідала зі сцени про те, що вона думає про владу, яка засуджує опозиційно налаштованих мисткинь.

Та що там — навіть Російська православна церква вустами Вищої церковної ради попросила владу проявити милосердя до панк–хуліганок. Можливо, спрацювала акція прихильників «Пуссі», які напередодні суду розгорнули перед храмом Христа Спасителя плакат із Христовою заповіддю «Блаженні милостиві».

Більше того — Володимир Путін, і той висловився у стилі «я не суддя, але всіх прощаю».

Утім правосуддя — понад усе. Тож тепер МВС шукає інших учасниць панк–гурту «Пуссі райот», адже крім трьох засуджених дівчат, сміливих «нахаб» у масках є ще принаймні кілька. І влади, попри все, вони не бояться.

До речі, завтра Московський міський суд розгляне скаргу адвокатів засуджених «кицюнь» на продовження арешту — ще до винесення вироку суд залишив їх за ґратами до січня наступного року. Крім того, найближчим часом «Пуссі» можуть знову постати перед судом — до них позивається жителька Новосибірська, християнські почуття якої акція в храмі Христа Спасителя обурила до глибини душі. Жінка вимагає компенсації в розмірі 30 тисяч рублів — за моральні страждання.

ПІДТРИМКА

Підтримати «Пуссі райот» під Хамовничеський суд у день винесення вироку прийшло чимало опозиційних активістів. 97 із них зрештою потрапили за ґрати — поліція акцію протесту розігнала. Серед затриманих був і екс–чемпіон світу з шахів, відомий російський опозиціонер Гаррі Каспаров. Тепер проти нього може бути порушено кримінальну справу: як стверджують правоохоронці, знаменитий шахіст під час арешту жорстоко... покусав одного з них.

За словами 29–річного прапорщика Дениса Ратникова, після затримання Каспаров напав на нього, намагаючись вибратися з «автозаку». «Коли ми відчинили двері, щоб посадити в машину затриману жінку, пан Каспаров спробував прорватися крізь співробітників. Він був затриманий мною, але вкусив за ліву руку», — поскаржився Ратников журналістам. І звернувся в травматологічне відділення, де йому діагностували укус м’яких тканин і пошкодження надкісниці.

Сам Каспаров стверджує, що поліцейського не кусав, і припускає: прапорщика міг цапнути службовий пес. На підтвердження своїх слів опозиціонер пропонує провести порівняльну експертизу зубів — його власних і службової вівчарки.

 

УКРАЇНА ЗАХИЩАЄ «ПУССІ»

Мітинг на підтримку Pussy Riot відбувся і в кількох містах України, зокрема, в Києві — під будинком посольства Російської Федерації. Акція об’єднала близько ста людей, одягнених у характерному для панк–гурту стилі — короткі сукні, яскраві панчохи та «балаклави» (головний убір з отворами для очей, носа та рота). Мітингувальники скандували «No Путин, yes Pussy!», «Милостиві будуть помилувані!», наспівували на мотив відомої пісні «Путін, let my Pussy go!». Також учасники пікету розгорнули транспаранти з надписами «Побійтеся Бога!», «Руки геть від PR!», «Міліції ні, свободі так!»

«Звичайно, мені не подобається вчинок дівчат. Але садити їх за це у тюрму — це занадто», — наголосила юрист Тетяна Монтян, яка також прийшла поскандувати під посольством у яскравій шапці.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>