Лише чотири?

21.08.2012

Лише Всеукраїнське об'єд­нання «Батьківщина», Партія регіонів, «УДАР» і КПУ наразі долають п'ятивідсотковий бар'єр на виборах до Верховної Ради. Про це свідчать результати спільного соціологічного опитування чотирьох авторитетних компаній, що проводилося з 27 липня по 9 серпня. Дослідження спільно проводили компанія GfK Ukraine, «Соціологічна група «Рейтинг», Центр соціальних і маркетингових досліджень «Соціс» та Центр Разумкова.

За отриманими даними, якби вибори відбулися найближчим часом, найбільше голосів здобула б «Батьківщина» — 26,2% тих, хто має намір взяти участь у виборах, і Партія регіонів — 24,6%. За партію «УДАР Віталія Кличка» готові проголосувати 11,8% громадян, за Комуністичну партію — 9,4%.

Близькими до подолання виборчого бар'єра є також Партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!» (4,3%) та Всеукраїнське об'єднання «Свобода» (4,2%).

15,4% тих, хто має намір узяти участь у виборах, ще не визначилися, за кого голосуватимуть.

«Батьківщину» й партію «УДАР» частіше підтримують виборці Західного й Центрального регіонів, Партію регіонів і КПУ — виборці Сходу і Півдня.

У Центрі Разумкова зазначають, що загалом ситуація напередодні виборів характеризується низьким рівнем оптимізму населення. Майже дві третини (63%) людей дотримуються думки, що події в Україні розвиваються у неправильному напрямі. Так вважає більшість жителів усіх регіонів — від 54% жителів Півдня до 74% мешканців Заходу України.

У ході дослідження було з'ясовано думку 10 979 респондентів віком від 18 років у всіх областях, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України. Теоретична похибка вибірки (без урахування дизайн–ефекту) не перевищує 1,0% з імовірністю 0,95.