НОВИНИ ПЛЮС

21.08.2012

Вибіркова реєстрація кандидатів

Артем Глущенко, кандидат у народні депутати від партії «Наша Україна», оскаржує рішення Апеляційного адміністративного суду, який визнав балотування футболіста Андрія Шевченка до ВР правомірним, хоча футболіст і не проживав на території України протягом 5 років. Глущенко позивається в Київському апеляційному адміністративному суді, заявляючи, що Шева — нині другий номер списку партії Королевської — вочевидь не мешкав в Україні у 2006—2009 роках, адже був футболістом клубів «Челсі» (Лондон) та «Мілан».

Водночас у неділю той самий Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Центрвиборчкому про реєстарцію кандидатом у народні депутати колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка. Той самий Сацюк, який замішаний у справі про отруєння Віктора Ющенка в 2004 році, нині висунувся кандидатом в окрузі №62 у Житомирі. Підставою для скасування реєстрації Сацюка стало непроживання його на території України протягом останніх п'яти років (опальний службовець тривалий час перебував «у бігах»).

Рішення про скасування реєстрації Сацюка суд виніс за позовом кандидата в одному з округів Києва Ганни Федорченко (висунута від Молодіжної партії). Разом із Сацюком за 62–м округом до парламенту балотується голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук.

Окрім скасування реєстрації Сацюка, КААС визнав протиправними дії двох членів Центрвиборчкому — Андрія Магери та Валерія Шелудька. Окремою ухвалою суд вирішив «про наведені порушення, допущені членами ЦВК Шелудьком і Магерою, довести до відома Президента України і голови ЦВК для вжиття відповідних заходів». У мотивувальній частині дії членів Центрвиборчкому (призначених за квотою опозиції) протрактовано як порушення присяги.

Позов проти Симоненка

Депутат Тернопільської обласної ради Володимир Петровський подав до Печерського райсуду Києва позов до голови КПУ Петра Симоненка через його висловлювання про Державний Герб України. Петровський просить суд визнати висловлювання Симоненка такими, що принижують його честь та гідність як громадянина України. Крім того, тернополянин звернувся до голови СБУ Ігоря Калініна з депутатським зверненням щодо перевірки заяви про факт вчинення Симоненком злочину, передбаченого статтею 338 Кримінального кодексу України, — «наруга над державними символами».

Нагадаємо, 9 серпня на прес–конференції в Харкові Петро Симоненко заявив, що держава не може існувати під символом, «з яким зустрічали Гітлера під час війни і під яким вбивали безневинних людей».

Брюссель про справу Осмаєва

У Європейському Союзі вважають, що Україна порушила свої міжнародні зобов'язання, видавши Росії біженця Адама Осмаєва, підозрюваного в організації замаху на Володимира Путіна. Як передає кореспондент УНІАН у Брюсселі, про це йдеться у заяві речників Верховного представника ЄС із питань спільної зовнішньої та безпекової політики і комісара ЄС із питань розширення та європейської політики сусідства.

Верховний представник ЄС та комісар заявили, що План дій з лібералізації візового режиму між Україною та Євросоюзом включає в себе низку зобов'язань України щодо ухвалення законодавства у сфері надання притулку, яке б відповідало міжнародним і європейським стандартам, у тому числі у питаннях захисту прав шукачів притулку та біженців. «Шкода, що в цій справі Україна, здається, не виконала своїх зобов'язань, незважаючи на повторні та чіткі запити, здійснені протягом останніх тижнів як Верховним комісаром ООН iз питань біженців, так і ЄС», — наголошується у заяві Брюсселя.

Нагадаємо, 14 серпня Апеляційний суд Одеської області виніс постанову про видачу правоохоронним органам Росії 31–річного Осмаєва, якого затримали в Одесі і підозрюють у замаху на президента РФ. Осмаєв із 2008 року розшукувався російськими правоохоронцями за звинуваченням у здійсненні терористичної діяльності.