ПРОКАТНИЙ СТАН

21.08.2012

Євина башточка

Титулована стрічка українки Єви Нейман нарешті дісталася й українського прокату. На 47–му кінофестивалі в Карлових Варах фільм «Будинок із Башточкою» здобув головний приз конкурсної програми «Від Сходу до Заходу», отримавши зливу схвальних відгуків і пропозицій щодо прокату за кордоном. Натомість в Україні його прокатна доля залишалася невизначеною ще близько місяця. Зрештою фільм таки покажуть українцям, проте лише у двох столичних кінотеатрах: «Жовтень» та «Київ». Історія «Будинку з башточкою» розгортається навколо подій Другої світової війни. Головний герой — восьмирічний хлопчик, що повертається разом із матір’ю до рідного міста з евакуації. Складна доля та втрати позбавлять хлопця дитинства та змусять самотужки діставатися додому, не втрачаючи віри у майбутнє.

Сім днів любові до Гавани

Започаткована фільмом 2006 року «Париж, я люблю тебе» традиція кіноальманаху, присвяченого певному місту, виявилася такою успішною, що відтоді добірки «любовного» короткого метру з’являються в прокаті регулярно. За останні шість років кіношники встигли оспівати Нью–Йорк, Токіо, Москву, а українські режисери долучились до світової традиції своїм альманахом «Київ, я люблю тебе». Цього разу незалежні режисери об’єдналися, аби зафільмувати Гавану. Стрічка, що складається з семи короткометражок, трансформувалась у такий собі тиждень у кубинській столиці та отримала відповідну назву «7 днів у Гавані». Бенісіо Дель Торо, Пабло Траперо, Хуліо Медем, Еліа Сулейман, Гаспар Ное, Хуан Карлос Табіо та Лоран Канте спробували зазирнути у старенькі дворики, міські площі й піщані пляжі серця Куби і показати колорит та красу мешканців Гавани.

Протилежності притягуються

Для любителів романтичних комедій про кохання між двома людьми, що не мають нічого спільного, у прокат вийшла стрічка французького виробництва «Любов із перешкодами». Режисером та сценаристом виступив Джеймс Хат, відомий своєю екранізацією легендарного коміксу 1940–х «Щасливчик Люк» (у нашому прокаті фільм виходив під назвою «Невловимий Люк») з тепер уже «оскароносним» завдяки «Артисту» Жаном Дюжарденом — про ковбоя з Дикого Заходу, який «стріляє швидше за свою тінь». Цього разу головні герої фільму Хата боротимуться не з бандитами, а з перешкодами, що стоятимуть на шляху їхнього кохання. Саша (Гад Ельмалех), що має успішну музичну кар’єру та купу коханок, на свою голову закохається у Шарлотту (Софі Марсо) — двічі розлучену матір двох дітей. Шарлотта не збирається повторювати своїх помилок, а безтурботний Саша зовсім не налаштований на серйозні стосунки. Але у долі свої плани...

Коротко про літо

Найбільша мережа показів короткометражного кіно у світі Future Shorts ще з 2003 року об’єднує під своєю опікою мільйони короткометражних фільмів та анімацій з усіх куточків світу. Мережа фестивалю розтягнута від Бразилії до Південної Кореї. Щосезону куратори Future Shorts формують нову програму для перегляду, в яку включають найкращі роботи, опираючись на результати різноманітних міжнародних фестивалів. Наприкінці серпня на українських глядачів чекає нова підбірка із літньою тематикою. В альманаху зібрано сім премійованих короткометражок, серед яких — лауреати британської премії БАФТА, незалежного кінофестивалю «Санденс» та фестивалю короткометражного кіно у Клермон–Ферране. Є тут і номінанти на «Оскар» та фільми–учасники незалежних кінофестивалів у Лос–Анджелесі і Трайбеку (Нью–Йорк).