Сумний приплив

21.08.2012
Сумний приплив

Тоні Скотт.

Відомий голлівудський режисер Тоні Скотт, творець блокбастерів «Найкращий стрілець» та «Багряний приплив» і молодший брат іще більш уславленого режисера Рідлі Скотта, наклав на себе руки. За свідченнями очевидців, позавчора о 12:30 за місцевим часом 68–річний Скотт вийшов зі своєї машини і стрибнув із підвісного мосту Вінсента Томаса неподалік Лос–Анджелеса. Його тіло знайшли і витягли з води через три години. У своєму автомобілі режисер залишив передсмертну записку, проте її змісту поліція не розголошує.

Виходець з англійської аристократичної родини, кар’єру в кіно Скотт розпочав у 16 років. За прикладом матері став актором і спершу знімався у фільмах свого старшого брата Рідлі. Але згодом вирішив також перекваліфікуватися на режисера і впродовж двох десятиліть знімав рекламні ролики для британського телебачення. У середині 1980–х років Тоні запросили до Голлівуду, де він розпочав з постановки стильного фільму про вампірів «Голод» (1982) із Девідом Боуї та Катрін Деньов у головних ролях. Проте справжній успіх прийшов до нього з фільмом «Справжнє кохання» 1992 року за сценарієм Квентіна Тарантіно. Потім Скотт перейшов на виробництво високобю­джетних бойовиків: «Фанат» із Робертом Де Ніро та Уеслі Снайпсом, «Захоплення підземки 1 2 3», «Дні грому», «Поліцейський із Беверлі–Хіллз–2» з Едді Мерфі, «Ворог дер­жави» з Уїллом Смітом, «Шпигунські ігри», «Дежавю», «Гнів», «Некерований» тощо. Останнім часом Скотт працював разом з актором Томом Крузом над сіквелом «Найкращого стрільця».

Бойовики Тоні Скотта вирізнялися швидким темпом подій, динамічним монтажем та широким спектром застосування цифрових спецефектів. Аби ні від кого не залежати, в 2002 році Тоні разом iз братом Рідлі заснував продюсерську компанію Scott Free Production.

Він був тричі одружений, від третього шлюбу з актрисою Донною Уїлсон мав двох синів — Френка і Макса.