Прем’єрний показ

10.08.2012
Прем’єрний показ

На «Плюсах» знову буде ресторатор Арам Мнацаканов. Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Влітку, коли більшість людей віддає перевагу активному відпочинку, телеканали дозволяють собі прокручувати старі випуски проектів про наречених, які за організацію своїх весіль хочуть отримати призи, та товстунів, які борються iз зайвою вагою. Втім поза екраном — у розпалі підготовка нових проектів: одні дознімають останні епізоди, інші уже презентують свою роботу журналістам.

 

Суб’єкт або виживе, або помре

Перший випуск нового ток–шоу «Один за всіх» на каналі СТБ глядачі мали побачити ще 13 липня. Але старт програми власного виробництва, ведучим якої буде член журі проекту «Україна має талант!» і суддя «Х–фактора» Ігор Кондратюк відклали. Втім скоро, найімовірніше щоп’ятниці ввечері, на СТБ обговорюватимуть по кілька гострих тем, які через історії конкретних людей «зачепили» ведучого. «За майже 20–річну кар’єру на телебаченні я випробовував себе у різних телевізійних жанрах і амплуа, але ніколи не думав, що буду настільки органічно почуватися у форматі ток–шоу, — ділиться своїми враженнями від нової роботи Ігор Кондратюк, «батько» «Караоке на майдані» та «Шансу». — В «Один за всіх» я суворий ведучий, інколи аж занадто, як кажуть колеги, але тільки тому, що пропускаю історію кожного героя через себе; мені не байдужа його доля, тому він і з’явився у нашій студії. У нашій програмі дуже багато важить авторська думка ведучого, його сприйняття порушеної проблеми і резонансності теми. Ми самі шукаємо історії, проводимо розслідування, намагаємося допомогти героям».

«Плюси» відкриватимуть новий сезон уже наступного тижня. Одна з перших ластівок — ріаліті–шоу «На ножах» з Арамом Мнацакановим, ресторатором із Росії, який уже встиг відкрити свій ресторан і в Києві. Шеф з «Пекельної кухні» у новому проекті виконуватиме роль кризового менеджера. Його телевізійна сутність знову двояка: харизматичний рятувальник банкрутуючого ресторану, який і в реальному житті вважає, що коли тарілка падає — не треба її підхоплювати. Образ Мнацаканова — ангела з німбом, від якого падає тінь істоти з ріжками, канал навіть використав для реклами проекту. До речі, презентація проекту проходила в одному з реанімованих київських ресторанчиків на вулиці Рейтарській...13. Усередині там ніякої «чортівні»: на стелі — милі абажури, на стільцях — чохли, на стінах — ліхтарики, нижче яких на мотузках висять темні шаблони квітів, де на кожному окремо Мнацаканов білою крейдою написав: зелений борщ — 36=, свинячі реберця — 65=, рагу з фермерського кролика — 76=.

«На ножах» — це адаптація відомого шоу британського шеф–кухаря шотландського походження Гордона Рамзі Kitchen Nightmares. Оригінальний проект, назву якого можна перекласти як «Кухонні кошмари», вийшов на екрани британського ТБ ще у 2004–му, і відтоді там зняли п’ять його сезонів. З 2007–го почалася трансляція американської версії проекту. 12 вітчизняним ресторанним закладам, які стали учасниками проекту «Плюсів», міняти довелося не лише інтер’єр.У проекті показуватимуть перезавантаження закладів харчування Києва, Одеси, Львова, містечок на Черкащині і в інших областях. Учити жити по–новому Арам Мнацаканов та експерти будуть недовго, уже через два дні у ресторани повернуться господарі. А через місяць кризові менеджери навідаються, щоб пересвідчитися, як ідуть справи. «Участь у проекті — це не гарантія успіху, — каже Мнацаканов. — Ми лікуємо. Суб’єкт або видужує, або помирає». Тобто у проекті «На ножах», як і в «Пекельній кухні», напруга відчуватиметься постійно і так само періодично несмачна їжа летiтиме у сміттєвий кошик.

Пілотний випуск нового проекту «Недільний офіс» Новий канал зняв ще на початку літа, але вийде на екрани програма, коли масово повернуться телеглядачі з відпусток. Кожного разу це буде своєрідна почергова індивідуальна гра один на один ведучого (Антона Середи) і працівника офісу, яка у кінці програми трансформується у командний залік. Завдання будуть у стилі хохм Нового каналу останнього часу: як проїхати на стільці 20 метрів, не торкаючись стін; що цікавого можна зробити з маркером тощо. За свої старання члени кожного колективу–учасника проекту сумарно можуть отримати 5000 гривень.

Значно більші гроші — один мільйон гривень — чекають на переможця нового «інтерівського» форматного проекту «Червоне або чорне». Автор ідеї — Саймон Коуелл, що придумав свого часу формати Х–фактор, America’s Got Talent, American Inventor, які стали міжнародними телевізійними хітами. Минулого року «Червоне або чорне» успішно пройшло в Британії, цьогоріч прем’єра відбудеться одразу в декількох країнах. «Це безпрецедентне телевізійне шоу, в якому поєднується видовищність, масштабність і драйв. І головне — учасниками шоу можуть стати звичайні люди, що не володіють якимись особливими талантами. Вони просто повинні вірити у свою удачу, і тоді вона їм обов’язково посміхнеться», — коментує генпродюсер «Інтера» Володимир Зеленський. Хто з тисяч учасників стане щасливчиком, визначить рулетка.

«Інтер» готує кілька прем’єр. Ведучою проекту під робочою назвою «Повернутися у весільне вбрання» буде гімнастка Катерина Серебрянська. У цій форматній програмі (існують бельгійська та американська версії) схрестять тему здоров’я і помірної ваги з тим, як зайві кілограми з роками заважають жити подружнім парам. Назву щоденного тележурналу, «диригентом» якого в кадрі стане модельєр Андре Тан, також ще не затвердили. Це власна розробка каналу. Планується, що новий тележурнал виходитиме в денному ефірі з понеділка по п’ятницю протягом двох годин. Говоритимуть у різних рубриках цього проекту про все: кулінарію, косметику, макіяж, моду тощо. Швидше за все, ведучих у проекті буде кілька.

Енні сезони. Хто з політичним підтекстом?

Щоб зайвий раз не рекламувати проект і не починати його розкрутку з нуля, канали активно знімають нові сезони вже апробованих успішних шоу. Так, «Плюси» працюють над шостим циклом рейтингового реаліті «Міняю жінку». Напевно, досить високі показники перегляду надихнули і на зйомки другого сезону своєрідного змагання чоловіків «Мій зможе». Зов­сім скоро телеглядачі знову побачать ведучого програми Андрія Доманського, правда, не зі співачкою Вєрою Брежнєвою, як раніше, а з колегою Катериною Осадчою.

Канал СТБ сьогодні проводить останній кастинг (якщо, звичайно, не призначить додатковий, як це було минулого разу) учасниць третього сезону «Холостяка». А вже в кінці серпня має вийти другий сезон проекту «Фермер шукає дружину», серед учасників якого з’явилася жінка. Тобто зовсім скоро на «жіночому» каналі медіагрупи StarLight Media шукатимуть не лише дружин чоловікам, а й чоловіка — жінці.

На днях, після канікул, розпочнуться зйомки другого сезону проекту Нового каналу «Країна чудес» з російськими ілюзіоністами братами Сафроновими в Києві. Цього разу за допомогою магії планується навіть зникнення зі злітно–посадкової смуги міжнародного аеропорту «Київ» (Жуляни) літака довжиною в 45 метрів і розмахом крил 33 метри!

Уже наступного тижня стартує третій сезон танцювального проекту «Майданс», який телеканал «Інтер» представляє спільно з Київміськдержадміністрацією (виробництво — «Студія Квартал–95» спільно зі Star Media). 12 команд–учасників цього разу розділять за територіальним принципом на чотири дивізіони — Захід (Івано–Франківськ, Львів, Чернівці), Схід (Харьків, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг), Північ (Житомир, Чернігів, Черкаси) та Південь (Одеса, Миколаїв, Севастополь). Тепер у кожній програмі змагатимуться міста — представники різних дивізіонів. Крім того, кожен із членів журі також буде представляти одну з чотирьох частин України. Після того, як визначиться «найтанцювальніше» місто третього сезону, відбудеться битва між містами–переможцями всіх трьох сезонів проекту, у якій буде розіграно суперкубок «Майданс». Ведучими, як і раніше, будуть російський співак Сергій Лазарєв та наші сестри Завальські.

Прямі ефіри «Майдансу», як і минулого року, транслюватимуть зі столичного майдану Незалежності. А це означає, що головна площа країни кілька місяців — під час виборчої кампанії до Верховної Ради — знову буде заблокована для проведення будь–яких громадянських акцій. Більшість політично активних громадян не вірить у те, що це простий збіг, а не красиве прикриття небажання діючої влади мати під носом (до Кабміну, адміністрації Президента — рукою подати) відкритий майдан, що пам’ятає і Революцію на граніті, і Помаранчеву революцію.

Якщо повернутися до телебачення, то можна вкотре констатувати: глядачів, в основному, і надалі розважатимуть. Про якість нових порцій телепродукції дізнаємося зовсім скоро. Якщо щось, бува, не сподобається, дієва можливість продемонструвати свої враження — вимкнути телевізор.

 

ПРО УКРАЇНУ

Про природні дива й інтелектуальний спадок

Ініціатор та голова оргкомітету акції «7 чудес України» Микола Томенко та творча команда телеканалу ТВі (сценарист — Лук’ян Сельський, режисер — Ольга Крайник, продюсер — Вікторія Тимчук) скоро покажуть новий цикл програм «7 природних чудес України». Слідом за розповідями про найкрасивіші українські замки, палаци і фортеці вийдуть сюжети про кримські Мармурову печеру і Балаклавську бухту з мисами Айя та Фіолент , карпатське озеро Синевир та волинське Свiтязь, Подільські Товтри та Гранітно–степове Побужжя, Дністровський каньйон, Асканію Нову та Олешківські піски на Херсонщині.

Телеканал «Україна» до Дня Незалежності готує фільм «Мейд ін Юкрейн» («Зроблено в Україні») , в якому розповідатиметься про видатні винаходи українців, які змінили світ, зокрема, Х–промені (тепер відомі, як рентгенівські), гелікоптер, вакцину від туберкульозу, системи супутникової навігації. Проект знімає продакшн–хауз Signal Red, який входить до групи компаній FILM.ua, в новаторському жанрі мок’юментарі, в стилістиці road movie («фільм–подорож»). Фільм об’єднуватиме елементи науково–популярного, пригодницького та фентезійного жанрів, у ньому будуть ігрові сцени та комп’ютерна графіка. Основною «фішкою» є велика кількість спецефектів з 3D–технологіями для візуалізації наукових досліджень та відкриттів, уточнює креативний продюсер Signal Red Оксана Майданська.

Головні герої фільму — Дмитро (Дмитро Ступка) та його сестра Олена (Вікторія Токманенко) — сучасні молоді люди, які подорожують світом, навчаються і працюють. За сімейною традицією, 24 серпня вони відправляються у невелике українське село до свого діда–мельника (заслужений артист України Валерій Зайцев). Онуки скептично оцінюють Україну, але дід — трохи чаклун — доводить їм протилежне. «Це — дуже патріотичне кіно, і, коли мені запропонували зіграти в ньому роль, я відразу погодився, — каже Дмитро Ступка. — Упродовж всього фільму автори розповідають про Україну і про талановитих українців, без яких сучасний світ був би немислимий».

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>