Екстремальна купіль

10.08.2012
Екстремальна купіль

Вода у Дніпрі — не для купання. Фото з сайту http://photo.i.ua.

Схоже, цьогорічний купальний сезон у Києві вже можна оголошувати закритим. Київська міська санітарно–епідеміологічна служба вже порівняла ситуацію в київських водоймах, зокрема у Дніпрі, з тією, яка була влітку 2010 року. Нагадаємо, тоді вони стали справжньою пасткою для відпочивальників — аномальна спека створила сприятливі умови для поширення хвороб, збудниками яких є бактерії та мікроорганізми (в тому числі і холери).

Цьогоріч уже теж офіційно заборонено купання на всіх пляжах столиці. Однак, на відміну від літа–2010, Дніпро (на якому розташовано найбільше київських пляжів), окрім рекордних температур, потерпає і від людських діянь. Науковці констатують, що «широкополий» забруднюється органікою, яка і живить бактерії.

 

Закрито все!

Днями заступник голов­ного лікаря Київської міської СЕС Юлій Жигалов на прес–конференції оголосив, що, швидше за все, у Києві заборона на купання діятиме до кінця пляжного сезону. Він відзначив: «якщо не будуть відновлені показники води, і вони не відповідатимуть санітарним нормам, то до кінця сезону пляжі однозначно будуть закриті».

І хоч, за словами лікаря, зростання захворюваності, яка може передаватися через воду під час купання, не спостерігається, заборона діє з профілактичною метою. «У воді є ймовірність розмноження мікроорганізмів, — пояснює пан Юлій. — Для літнього періоду характерними є гострі кишкові інфекції, інфекції типу дизентерії і сальмонельозу, ентеровірусні інфекції. Це стосується дорослих і дітей. У першу чергу виникають саме такі інфекції. Якщо брати до уваги, що той–таки дитячий табір — це велике скупчення осіб, то теоретично можна говорити про такі інфекційні хвороби, як кір, краснуха, вітряна віспа, якщо є хвора особа або переносник».

Утім Юлій Жигалов додав, що заборона купатися не поширюється на відвідування пляжів. Та нагадав: із 11 київських пляжів у травні поточного року було відкрито сім для купання, але з 8 червня поступово й по черзі вони були закриті. Лікар натякнув, що всім, хто цінує власне здоров’я, не варто очікувати дозволу СЕС. Мовляв, у 2010 році при аналогічній ситуації пляжі були відкриті аж до початку жовтня.

Бактерії в Дніпрі... від котеджів

Юрій Плігін, старший науковий співробітник відділу екології водоймищ Інституту гідробіології НАН України, зазначає, що тривога СЕС невипадкова. Це зважене перестрахування. «Ми брали проби води у червні, і вже тоді бактеріальний індекс був високим. Рівень бактеріального забруднення кишковою паличкою, очевидно, дедалі зростає, бо є відповідні умови. По–перше, це аномальна спека. Оскільки течія Дніпра сповільнилася, утворюються так звані «зони застою» — верхні шари, що добре прогріваються. Вітру немає, тому нижні шари з верхнім не змішуються, і на поверхні води розмножуються організми. По–друге, сприяє ситуації і забруднення Дніпра. Ми виявили органічну речовину, я би сказав, фекального характеру. Її джерело поки що не відоме, але цілком може бути, що його спричиняють власники котеджів — так званих «київських замків». Можливо, десь від них прокладено стокову трубу...» — зазначає «УМ» науковець.

За словами Юрія Плігіна, саме ця «специфічна» органіка і є причиною поширення кишкової палички, адже самої спеки недостатньо, бактеріям потрібен «харч». «Не слід говорити про якесь катастрофічне явище, — застерігає співробітник інституту. — Кишкова паличка є в організмі кожної людини. Але є різні штами — у тому числі і дуже агресивні. Їх ми, на щастя, не знайшли (були лактозопозитивні палички — вони не дуже шкідливі). Проте сам факт, що останні є у воді, уже насторожує. Причому якщо санстанція фіксує збільшення кількості бактерій в одному літрі у 5–6 разів, то, зрозуміло, допускати людей до води не ­можна».

Науковець додає, що вода у Дніпрі, крім цього, є сприятливою і для поширення холери: «Цей «бульйон» може теоретично призвести і до епідемії. Якщо якась людина з цим ембріоном зайде у воду — не можна виключати і такий варіант». Пан Юрій підсумовує, що покращення показників води може відбутися після похолодання. Проте все ж основною бідою Дніпра він називає органічне забруднення, тому купатися переконливо не радить.

Лікар–інфекціоніст Київської центральної басейнової клінічної лікарні МОЗ України Світлана Кальченко теж від цього застерігає — у тому числі й тоді, коли знизиться температура. «Зараз дніпровська вода є інкубатором патогенних і умовно патогенних мікроорганізмів, не кажучи про збудників серйозних хвороб, — говорить пані Світлана. — Адже відпочивальники не йдуть на пляж після душу, а якщо людина хвора — вона стає джерелом зараження, і хвороба швидко поширюється. Бактерії, які вже розмножилися, не загинуть, а перейдуть у так звану форму виживання. Для того щоб їх не стало, потрібна температура нижче нуля градусів».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

СЕС звітує: показники зафіксованої інфекції у воді столичних пляжів не перевищують середньорічних. Навіть є дані про зниження щодо окремих інфекцій. «Гастроентероколіти (це кишкові інфекції) знижені на 26%, дизентерія — на 3%, лептоспіроз залишився на рівні минулого року, вірусний гепатит зменшився, — повідомляє служба, підсумовуючи: — Зростання тих захворювань, які може передавати вода, на сьогодні немає».

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>