Не послухався й загинув

08.08.2012

Вибух біля ставка села Грузьке Тростянецького району пролунав як грім серед ясного неба. Як з’ясувалося, двоє чоловіків біля вагончика охоронців ставка вирішили розібрати гранату часів Другої світової. Підривник зброї спрацював без попереджень. Від численних ран, завданих осколками гранати, один із саперів–любителів загинув на місці. Його 38–річний напарник отримав проникаюче поранення правого ока, контузію важкого ступеня, множинні осколкові поранення тулуба, голови, верхніх та нижніх кінцівок, розповідає керівник центру зв’язків із громадськістю обласної міліції Ельвіра Біганова. У вкрай важкому стані його доправили до реанімаційного відділення.

«Чоловік, який потрапив до реанімації, добре знайомий місцевим правоохоронцям, — каже заступник начальника УМВС Валерій Єфремов. — Свого часу його притягували до відповідальності за незаконне зберігання боєприпасів. Рiч у тiм, що потерпілий мав саморобний металошукач, за допомогою якого шукав вироби з металу, в тому числі й предмети часів Великої Вітчизняної війни. Працівники міліції проводили з ним роз’яснювальну роботу з приводу такого небезпечного хобі, але, як виявилося, марно».

Міліція з’ясовує обставини події. А територіальне управління МНС у Сумській області ще раз нагадує про небезпеку, яку ховають у собі боєприпаси. Фа­хівець зі зв’язків із громадськістю Євген Могиленець наголошує: «При виявленні предмета, схожого на боєприпаси, в жодному разі не можна його торкатися. Про знахідку треба негайно повідомити на лінію екстреного виклику «101». Слід пам’ятати, що роботи з вилучення та знешкодження боєприпасів часів Великої Вітчизняної війни можуть проводити лише відповідні фахівці — піротехніки МНС».