Гюльчатай, закрий личко!

07.08.2012
Гюльчатай, закрий личко!

Оператор телеканалу «Марія» Хеба Серагелдін за роботою.

Поки жінки на Заході борються за права своїх «пригноблених» сестер у країнах із панівним ісламом (от як наші «Фемен», які заради такої благородної мети не соромляться роздягнутися навіть перед посольством Саудівської Аравії), чимало мусульманок теж ведуть боротьбу проти дискримінації з боку своїх держав. Але виступають вони зовсім не проти хіджаба чи паранджі, в які їх змушують закутуватися чоловіки–«гнобителі». Навпаки: десятки місцевих «феміністок» виходять на акції протесту проти світських реформ влади, як, скажімо, в Туреччині чи Тунісі, де заборона на носіння хіджаба в університетах призвела до тривалих і масових протестів студенток.

У Єгипті хіджаб — одяг, що закриває тіло та волосся, але залишає відкритим обличчя — дозволений і в навчальних закладах, і в органах державної влади. На відміну від нікаба, який затуляє й обличчя, залишаючи відкритими лише очі. Жінку, яка відмовляється зняти нікаб, не візьмуть на роботу й у медичний заклад чи крамницю, не кажучи вже про державне телебачення. Так принаймні було за правління президента Хосні Мубарака, який, м’яко кажучи, не толерував радикальний ісламізм, заборонивши рух «Брати–мусульмани» й проводячи політику секуляризації. Проте Мубарака скинула «Арабська весна», й ісламісти тріумфально повернулися у владу: тепер їм належить і більшість у парламенті, й президентський пост. Це дає жінкам, які принципово закривають обличчя, надію на «легалізацію» відповідного одягу в структурах, де він досі заборонений.

Такі вже парадокси емансипації по–мусульманському. З одного боку, представниці прекрасної статі вже не згодні з тим, що єдине їх призначення — обслуговувати чоловіка й дітей, і хочуть робити кар’єру (номінально Коран не забороняє жінці працювати, якщо на те є згода чоловіка або опікуна, проте на практиці в більшості ісламських держав мусульманки, навіть здобувши якісну освіту, переважно залишаються вдома). З іншого — домагаються права одягатися так, як їм хочеться, тобто носити нікаб. Хоча знавці ісламу наголошують: якщо волосся й тіло, окрім кистей рук, мусульманка зобов’язана повністю приховувати від чужих поглядів, то про обличчя в Корані такого не сказано.

А поки єгипетська влада розмірковує над тим, до якого ступеня варто доводити зворотну ісламізацію, правовірних мусульманок беруть під свою опіку приватні компанії. Як повідомляє Сі–Ен–Ен, 20 липня, з початком священного місяця Рамадан, у Каїрі почав мовлення перший телеканал, на якому працюють жінки в нікабах. Наразі канал «Марія» — лише філія телеканалу «Аль–Омма», що веде мовлення на Близький Схід. Проте надалі власники планують розширити фінансування і збільшити штат, щоб «Марія» стала окремою повноцінною «кнопкою» в арабських телевізорах.

А поки що операторки, режисерки, телеведучі в нікабах і перчатках (руки вони теж ховають) працюють на волонтерських умовах — без зарплати. У штаті є й чоловіки, але тільки на технічних посадах.

«Раніше я марно шукала роботу — розповідає Хеба Серагелдін, яка закінчила факультет масових комунікацій Каїрського університету за фахом режисера та оператора. — Зазвичай я говорила роботодавцям, що не з’являтимуся у кадрі, тож мого нікаба ніхто не побачить. Але пропозицій роботи все одно не було. В офісах телемереж неприйнятним є саме поняття жінки в нікабі…» Поява «Марії» дала Хебі й таким, як вона, можливість застосувати свої знання та вміння на практиці.

Директор телеканалу Алаа Абдалла — дочка власника «Аль–Омми» — вважає, що єгипетські інтелектуали мають підтримати права жінок у нікабі. Хоча серед інтелектуалів із нею згодні не всі — деякі експерти побоюються, що піднесення політичного ісламу в Єгипті радикалізує суспільство. Як зазначає Сі–Ен–Ен, прибічники цієї точки зору стверджують, що телемережа, яка ставить у центр уваги жінок із закритими обличчями — це розворот назад на шляху досягнень арабської революції.

Водночас Алаа Абдалла наголошує, що категорично притримується ідеї свободи слова, тому надасть критикам принципів каналу стільки ж часу в ефірі, скільки й прихильникам. Її батько Абу Іслам у своїх твердженнях більш категоричний: за його словами, канал «Марія» відновлює глобальну рівновагу в суспільстві, де жінкам дозволено «нескромно одягатися, працювати танцівницями і навіть членами парламенту». А це, мовляв, «безлад і неподобство».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>