Розгребти те лайно, яке зібралося в Раді

03.08.2012

У виборах–2012 може взяти участь дуже оригінальний список. Майданчиком для нього готується виступити партія «Українська платформа «Собор». «УП «Собор» на чолі з нардепом від «НУНС» Павлом Жебрівським запрошує приєднатися до ініціативи «Годі лаяти політиків — час їх міняти!».

«Якщо до діючих політиків є недовіра, то на авансцену мають вийти інші люди. Це — громадські діячі, письменники, журналісти, літературознавці, науковці — усі ті, хто має моральний авторитет у суспільстві. На нашій центральній раді ми прийняли рішення, що пропонуватимемо представникам громадянського суспільства майданчик — «Українську платформу», аби вони, а не політики, вийшли до народу з програмою зміни влади», — говорить Павло Жебрів­ський.

Його ініціативу першими підтримали письменники і видавці брати Капранови. «Найстрашніше — це половина населення невизначених, тому що це дозволить зробити на виборах таку підтасовку, яку влада захоче. Ми скликаємо до активної виборчої позиції і пропонуємо увійти у список чистої політики відомим людям, які заробили власний авторитет, будували його щоденною працею. Це їх основний капітал, вартість якого не менша, ніж куплена пізнаваність розкручених політиків», — каже Дмитро Капранов.

За його словами, у такому списку не буде жодного чинного депутата. У ньому будуть лише ті, хто захоче працювати, хто зможе за кілька років вигребти «те лайно, яке назбиралося у Верховній Раді».

«За останні два роки від України відвернувся не лише демократичний Захід, а й тоталітарна Росія. Ми прагнемо знищити прогнилу, корумповану, недемократичну та безперспективну владу. Наша платформа — це поштовх до змін. Вона зможе створити високі європейські політичні стандарти», — розповів на тій самій прес–конференції міністр закордонних справ України у 2007—2009 роках Володимир Огризко, який також підтримує позицію Капранових.

Із найавторитетніших громадських та культурних діячів буде створена наглядова рада. Вона формуватиме виборчий список кандидатів. Їй звітуватимуть і виконуватимуть її рішення всі, хто ввійде до цього списку.

Громадська ініціатива запевняє, що не збирається займатися взаємопоборюванням з іншими опозиційними силами. Вона пропонує суспільству принцип: «Хто проти Януковича — той з нами». Активісти стверджують, що їхній список присягнеться знітися з балотування на користь опозиції за два тижні до виборів, якщо незалежні соціологи не покажуть подолання 5–відсоткового прохідного бар’єру.

«Люди, які входять у нашу платформу, — це справді та чесна сила, яка не буде кнопкодавами, а проводитиме чесну політику. Якщо ми не пройдемо до Верховної Ради, то будемо працювати на Україну, на демократизацію нашого суспільства доступними для нас засобами», — зазначив поет та літературознавець Рауль Чілачава.

Список на вибори має бути затверджено на з’їзді «Української платформи «Собор» 4 серпня.