Горе без Гора

02.08.2012
Горе без Гора

Гор Відал. Фото Рейтер.

Славетний письменник, драматург, есеїст, політичний коментатор, телеведучий, сценарист і навіть трохи актор — американець Гор Відал був постаттю світового масштабу. На жаль, уже був: позавчора увечері 86–річний класик помер у своєму будинку в Лос–Анджелесі від ускладнень унаслідок пневмонії. Як повідомив Бі–Бі–Сі його племінник Берр Стірс, письменник віддавна хворів.

Гор Відал написав 25 романів, зокрема бестселери «Місто і стовп», «Лінкольн», «Берр», «Майра Брекенридж», «Сотворіння світу», понад 200 есеїв і кілька п’єс. Він входив до літературного кола тих часів, коли письменники були знаменитостями на рівні з поп– та кінозірками, вважалися аристократами, знавцями мистецтва й світськими левами, регулярно брали участь у ток–шоу чи дописували до популярних видань. Серед його друзів були Теннессі Вільямс, Орсон Веллс, Труман Капоте і Френк Сінатра. Свою першу книгу Відал написав, коли йому було 19, а згодом став одним із найвидатніших американських авторів сучасності. У 1948 році він видав свій другий роман «Місто і стовп», в якому вперше в літературі фігурували відверто гомосексуальні персонажі. Героїнею його роману «Майра Брекенридж» була кінозірка–транссексуалка. Тема на той час була дуже суперечливою, і книгарні відмовлялися продавати роман. Потрапивши в немилість, Відал більшу частину 1950–х писав під псевдонімом. Наприкінці 50–х він знову пише під власним іменем, працюючи над кіносценаріями, зокрема, до голлівудського фільму «Бен Гур». Відал із легкістю жонглював літературними стилями, творив психологічні та історичні романи, бавився літературними дослідженнями в галузі літератури, мистецтва чи суспільної політики.

Його також знали як дотепного соціального критика політичної системи з неперевершеним сатиричним талантом. На початку 2000–х років Гор Відал брав участь у демонстраціях проти війни в Іраку.

Народжений у 1925 році, Юджин Лютер Відал був нащадком могутньої політичної династії. Його дід з боку матері Томас Прайор Гор був сенатором (згодом письменник почав використовувати його прізвище як ім’я), а батько — міністром авіації в адміністрації президента Франкліна Рузвельта. У роки Другої світової 18–річний Відал служив в американських ВМС. Після війни кілька років прожив у Гватемалі.

Гор Відал і сам двічі ( у 1960 –му та 1982 роках) балотувався до Сенату США, але невдало. Він мав дружні відносини з ліберальним політичним кланом Кеннеді: Жаклін Кеннеді була його зведеною сестрою. Хоча Відал і не став політиком, але був добре знаним політичним коментатором. Більшість зрілого життя він мешкав в Італії, хоча також підтримував зв’язки з Голлівудом. Це він написав перший сценарій скандального фільму «Калігула», з’явився в ролі самого себе у фільмі Федеріко Фелліні «Рим». Не цурався й озвучувати мультсеріали, зокрема «Сімпсонів».

Дітей у Гора Відала не було. Він був людиною бісексуальної орієнтації, але в другій половині життя остаточно відмовився від сексуальних стосунків із жінками й багато років прожив зі своїм партнером Говардом Остеном, який помер 2003 року від раку.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>