Свій до свого по Богом дане

02.08.2012

24–й виборчий з’їзд ВО «Свобода», що відбувся вчора у залі «Київпроекту», нагадував імпровізований парад вишиванок: не менше половини з 492 учасників, які прибули на форум, одягнули народні строї. Відкриття «освятили» пісні січових стрільців — «Повіяв вітер степовий», «Ох, як люблю наші гори» та ін. — під акомпанемент бандури. Чоловіки, яких серед делегатів було відсотків 90, зворушливо підспівували. Формат зібрання нагадував козацьке віче: без охорони, з гумором лідера і пропозиціями залу до виборчої програми, які на місці вносилися в протокол.

Піднявшись на сцену, Олег Тягнибок закликав товариство вшанувати хвилиною мовчанки видатну українську дисидентку Ірину Калинець, яка напередодні відійшла у вічність.

«Сьогодні ситуація в Україні надважка, — почав Тягнибок. — Адже за всі роки незалежності України ще не було такого брутального наступу на українську державність. Вчора абсолютно неконституційно ухвалили закон «Про засади державної мовної політики». Українофобія починає перетворюватись в національну державну політику. Владі абсолютно байдуже життя наших людей, наші державні кордони, наша культура. Чи ми можемо пишатися тим, що ми є українцями у світі?»

Лідер «Свободи» висловив впевненість, що вже за кілька місяців «перша фракція націоналістів у Верховній Раді буде». Він також озвучив назву і тези виборчої програми «Своя влада, своя власність, своя гідність на своїй, Богом даній землі»: негайно, законними методами усунути від влади режим Януковича, ліквідувати наслідки його правління і не допустити реваншу олігархічної диктатури. Протидіяти політичній корупції, унеможливити будь–які спроби конституційного перевороту. Ухвалити закон про імпічмент Президента. Відправити у відставку уряд Азарова, Тігіпка, Табачника. Скасувати зрадницькі харківські угоди Медведєва–Януковича. Розслідувати законність приватизаційних процесів, ініційованих Кабміном Азарова. Повернути у власність держави та місцевих громад природні монополії та стратегічні підприємства. Протидіяти запровадженню ринку землі. Скасувати антиконституційний закон Ківалова й Колесніченка, ухвалити натомість закон про захист української мови. Скасувати несправедливу пенсійну реформу та грабіжницький податковий кодекс. Провести люстрацію влади: усунути з неї агентуру КДБ та держслужбовців, які працювали в ньому на керівних посадах. Відкрити всі архіви ЧК, ГПУ, НКВД, КДБ. В судовому порядку домогтися заборони комуністичної ідеології. Визнати вояків ОУН–УПА учасниками національно–визвольної боротьби. 14 жовтня — день створення УПА — зробити державним національним святом.

Також «Свобода» наголошує на потребі впровадити кримінальну відповідальність для високопосадовців за принципом: чим більше влади, тим більша відповідальність за скоєні злочини.

На наступних виборах до ВР націоналісти пропонують запровадити пропорційну систему за відкритими списками. В офіційних біографіях кандидатів у депутати «свободівці» пропонують ввести обов’язкову графу «національна приналежність», згадувати всі, в тому числі радянські, посади, а також судимості, зокрема погашені.

Партія Тягнибока хоче ліквідувати обласні та районні державні адміністрації та передати їхні повноваження виконавчій владі місцевих рад. Заборонити торгівлю землею сільськогосподарського призначення та ін.

За квотою об’єднаної опозиції «свободівці» отримали 35 мажоритарних округів. Сам Тягнибок балотуватиметься у списку, тобто не боїться «пролетіти» повз парламент, якщо партія не подолає 5–відсотковий бар’єр. У першу п’ятірку разом із лідером увійшли також актор Богдан Бенюк, заступник голови ВО «Свобода» Андрій Мохник, голова Сумської обласної організації, спортивний журналіст Ігор Мірошниченко та доктор юридичних наук, професор КНУ ім. Шевченка Олександр Шевченко.

Під час з’їзду «свободівці» ухвалили рішення про створення Фонду захисту української молоді, куди щомісяця відраховуватиметься «десятина» майбутньої зарплати народних депутатів «Свободи» для безкоштовного навчання бідних дітей у вишах.