Опозиція почала оновлення з себе

01.08.2012
Опозиція почала оновлення з себе

Арсеній Яценюк знає, як зробити країну кращою.

День 30 липня для об’єднаної опозиції «Батьківщина» обіцяв стати знаковим. Не тільки через проведення передвиборчого з’їзду — цю подію неможливо оминути відповідно до чинного законодавства. Проте, щоб організувати своє зібрання, опозиціонерам довелося продемонструвати майстерність справжнього шахового гросмейстера. Та й оприлюднений на з’їзді опозиційний список кандидатів у народні депутати по багатомандатному округу, персони яких і до того, немов через мікроскоп, вивчалися громадськістю, миттєво став предметом публічного обговорення та дискусій.

 

З’їзд об’єднаної опозиції «Батьківщина» спочатку мав відбутись 31 липня. Але саме на цей день згодом було призначено судове засідання у справі Юлії Тимошенко. Після перенесення опозицією заходу на день раніше, понеділок 30 липня, з тим, щоб її найбільш активні депутати змогли наступного дня прибути до Харкова і підтримати свого лідера, провладна парламентська більшість саме в цей час вирішила провести позачергове засідання Верховної Ради та розглянути на ньому низку важливих законів, у тому числі — «мовний».

Тож опозиція провела з’їзд рано–вранці у понеділок безпосередньо на подвір’ї партійного офісу «Батьківщини», щоб, швидко ухваливши всі необхідні рішення, депутати–БЮТівці разом iз прихильниками змогли вирушити до парламенту.

Не меншу філігранність об’єднаній опозиції «Батьківщина» треба було проявити і під час укладання списку кандидатів у народні депутати, які балотуватимуться до Верховної Ради за пропорційною частиною.

Знаходження компромісів у таких ситуаціях — завжди річ складна. Але перший номер опозиційного списку не викликає питань ні у кого — ним стала Юлія Тимошенко. Попри тривале перебування за ґратами, саме Тимошенко залишається головним обличчям та символом опозиційного руху.

Ще один політичний в’язень Юрій Луценко замикає першу п’ятірку. Поміж ними розташувалися Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко та Олександр Турчинов відповідно.

Також у першій частині списку кандидатів у депутати від опозиції слід відзначити В’ячеслава Кириленка, Григорія Немирю, Мустафу Джемілєва, Бориса Тарасюка, Сергія Власенка, Олександру Кужель, Андрія Парубія, Геннадія Москаля та ін.

Під номером «19» у цьому списку значиться дружина Юрія Луценка — Ірина Луценко. Також звертає на себе увагу поява в ньому під номером «11» генерального директора телеканалу ТВі Миколи Княжицького.

Ухвалена передви­борча програма об’єднаної опозиції — це, по суті, квиток на війну з владою для всіх, хто її підтримує. Головна обіцянка, яка міститься в цьому документі — усунення Віктора Януковича з посади Президента.

Також об’єднана опозиція планує ухвалити закони щодо відкликання виборцями обраних депутатів, установити кримінальну відповідальність для тих парламентаріїв, які голосують чужими картками, повернути «Межигiр’я» в державну власність, скасувати пільги для всіх можновладців та вдвічі скоротити видатки на утримання органів влади.

Крім того, у Програмі є обіцянка ліквідувати Конституційний Суд, який названо «подільником Януковича» в питанні узурпації влади.

Але головне в програмі — чіткий план справжнього, а не анекдотичного покращення життя українців.

«Ми маємо чіткий план економічних реформ і економічних змін. У першу чергу я кажу про радикальну зміну податкової системи. Вперше на території Східної Європи буде запроваджено тільки 7 основних податків. Наше завдання в економіці — це створення робочих місць, це дати можливість людині заробляти і це, звичайно, не забути про соціальний блок. Наш обов’язок перед вчителями і лікарями, наш обов’язок перед малозабезпечиними і неповносправними, наш обов’язок перед громадянами України, яких держава повинна забезпечувати, буде виконано», — наголосив у своєму виступі на з’їзді голова Ради об’єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

Не забуто і про українську мову: «Наповнимо реальним змістом статус української мови як єдиної державної. Сприятимемо її повноцінному застосуванню в усіх сферах суспільного життя, зокрема на телебаченні, радіо, у книговидавництві, кінематографі та шоу–бізнесі», — йдеться в Програмі опозиції.

Загалом слід відзначити, що цим з’їздом було фактично завершено процес об’єднання різних опозиційних сил, який започаткували «Батьківщина» та «Фронт змін». До них згодом приєдналися ще 7 партій, в тому числі «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка, а безпосередньо на з’їзді — «Європейська партія» Миколи Катеринчука. Таке згуртування проєвропейських, демократичних сил не навколо якоїсь персони, а навколо ідєї європейської України відбувається вперше у вітчизняній політичній історії.

Хоч, звичайно, лідер в об’єднаної опозиції є. Незважаючи на тривале перебування за ґратами, Юлія Тимошенко не тільки не втратила, а й наростила свою підтримку в Україні та продовжує користуватися повагою в Європі. На відміну від представників чинної влади. І той факт, що Янукович всіляко унеможливлює її безпосередню участь у виборах, може зіграти свою роль у визнанні легітимними їх результатів iз боку європейських спостерігачів.

Отже, майбутня виборча кампанія, попри участь у ній різноманітних проектів на чолі із зірками спорту чи естради, стане протистоянням саме двох мегапартій — об’єднаної опозиції «Батьківщина» та Партії регіонів — які уособлюють два вектори розвитку України.

Щодо виборчого списку об’єднаної опозиції, то експерти відзначають відсутність у ньому бізнесменів, тобто — потенційних груп ризику. Опозиція, очевидно, врахувала помилки минулого. Натомість наявні кандидати — це, як правило, перевірені бійці типу Андрія Парубія, Олександри Кужель чи В’ячеслава Кириленка, та нові обличчя, яких так прагне суспільство.

«Батьківщина» задовольнила суспільний запит на суттєве оновлення команди. Десятки кандидатів до Верховної Ради балотуються вперше, особливо це стосується людей, запропонованих «Фронтом змін». Та і сам Яценюк, голова Ради об’єднаної опозиції, належить до нового покоління політиків: коли проходив референдум про Незалежність, він ще був неповнолітнім. На політичну арену виходять люди, майже позбавлені радянського досвіду, котрі як особистості сформувалися вже в часи Незалежності, які мають сучасну освіту, які виховані вже на українських національних та європейських цінностях», — зазначив у своєму коментарі політтехнолог Олег Медведєв.

Цікаво також, що об’єднана опозиція «Бать­ківщина», яка проводила публічне обговорення як своєї програми, так і попереднього списку кандидатів у депутати, врахувавши зауваження громадськості, відмовилася включити до нього голову Дніпропетровської обласної організації «Батьківщини» Антоніну Ульяхіну, яка доводиться родичкою Юлії Тимошенко.

Щодо наявності у списку дружини Юрія Луценка Ірини, то політолог Віктор Небоженко вважає це виправданим: «Дружина Луценка, про яку почали говорити, показала себе на суді бійцем. Об’єднаній опозиції і треба включати до списку, в першу чергу, бійців. Вона повинна висувати людей, готових битися з першого дня роботи нового парламенту. І поки що я не бачу помилок у їх­ньому списку», — сказав експерт.

Чи правий він, і чи переможе на виборах альтернатива нинішньому режиму — покаже час.

Вікторія ШУЛЬЖЕНКО