Від міністрів до поп–зірки

01.08.2012
Від міністрів до поп–зірки

Перша п’ятірка «Регіонів».

В один день, 30 липня, у Києві відбулися одразу три передвиборчі з’їзди: Партії регіонів, Об’єднаної опозиції і КПУ. Опозиція позавчора по–скромному зібралася на вулиці — перед будинком офісу «Батьківщини» на Турівській, комуністи — у своєму офісі на Ванди Василевської. Масштабно і з помпою відзначила ввечері свій виборчий старт Партія регіонів — 14–й з’їзд відбувся у Міжнародному виставковому центрі.

Будівлю оточили 12 автобусів «Богдан» із міліцією, більше двох десятків «ікарусів» із внутрішніми військами і сотні дорогих машин делегатів. Одна з яких, що супроводжувала високоповажного учасника, зухвало підрізала мотоцикл журналіста Мустафи Найєма: «Куди ти їдеш? Ти що не бачиш, ми в ескорті?» Біля будівлі виставкового центру журналіст підійшов, щоб запитати, хто саме їхав в автомобілі. Зі словами: «Хлопчина, ти що охр..ів» охоронець вдарив Мустафу, вибив з рук телефон і стер компрометуючий відеозапис.

Ще на підступах до Міжнародного виставкового центру антураж з’їзду ясно підкреслював — тут зібралися «господарі життя». Якщо через з’їзд об’єднаної опозиції перекрили кілька тихих вулиць на столичному Подолі, то заради VIP–гостей Партії регіонів було заблоковано рух по стратегічній магістралі — Броварському проспекту. Утворилася пробка, в яку потрапили самі «регіонали». Одразу за мостом через Дніпро депутатські машини одна за одною перетинали подвійну суцільну лінію і по зустрічній смузі, на очах міліції, мчали до Експоцентру на партійне зібрання. 

Незважаючи на те, що Партія регіонів зняла під з’їзд величезний павільйон виставкового центру на Броварському проспекті у Києві, до зали запускали лише делегатів з’їзду. Як і на з’їзді 2009 року, коли Янукович був висунутий в президенти, пресі заборонили входити до зали. Потрапити до фойє — тільки окремою чергою в останні двері. У середині приміщення встановили рамки для «сканування» сумок: навіть у руках заборонили проносити пляшки з водою. З’їзд журналістам довелося слухати у прес–центрі на другому поверсі з плазмових панелей, на яких не було нічого, крім заставки Партії регіонів. Єдиним документом, який роздали пресі, була виборча програма Партії регіонів, яка має назву «Від стабільності — до добробуту» і передбачає надання російській мові статусу другої державної.

До речі, про мову. Відповідаючи на організаційні запитання «УМ» організатори і охоронці навіть не намагалися говорити українською.

Після прослуховування фільму про досягнення партії і важкий спадок від «золотого віку спекуляції» до однопартійців звернувся почесний лідер Партії регіонів Віктор Янукович. У програмному виступі Президент запевнив: «Руїну подолано — стабільність відновлено».

Другий програмний виступ в дусі критики опонентів виголосив Микола Азаров: «Нарешті в одному списку об’єдналися ті, хто відповідає за кризу, розруху і втрачені роки. Вони набили на цьому руку і гаманці, але правда на нашому боці, вона дає сили перемагати». Прем’єр заявив, що Партія регіонів зобов’язана виграти вибори, щоб продовжити глибинні перетворення, розпочаті Президентом.

А в залі перейшли до того, заради чого зібралися, — затвердження списків кандидатів, уповноважених у багатомандатному та одномандатних округах, та програми партії. Перша п’ятірка очільників списку вийшла на сцену: Прем’єр–міністр України Микола Азаров, співачка Таїсія Повалій (вона, виявляється, вже давно працює на ПР), віце–прем’єр–міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, секретар РНБО Андрій Клюєв, лідер фракції Партії регіонів у парламенті Олександр Єфремов.

З дифірамбами до партії і вождів звернулася Повалій, читаючи з папірця: «Нові мости, дороги, сучасні вокзали... Зізнаюся, я перестала відчувати сором перед іноземними гостями, прилітаючи з шикарних іноземних аеропортів у наш «Бориспіль». Щось не спрацювало, і Азаров підійшов до співачки поправити мікрофон: «Вот так вот лучше, ближе», — посунув він стійку до неї. «Я первый раз, поэтому волнуюсь, — перейшла на російську Повалій, але потім виправилася: — Я хочу подякувати шановним Віктору Федоровичу і Миколі Яновичу за турботливе ставлення до проблем нашого мистецького цеху. Культурна галузь отримала велику підтримку від діючої влади. Стрімкий розвиток національної культури — це ще одна з наших спільних перемог. Вірю у вас, Вікторе Федоровичу, і у вашу команду!» 

На яку державну політику впливатиме пані Повалій і який із поп–зірки законодавець, можна лише здогадуватись.