Їхав «кзах» за Дунай...

01.08.2012

За перші два дні Олімпіади казахські спортсмени здобули дві золоті медалі, тому увага до цієї країни — підвищена. Однак лише в неділю ввечері самі казахи помітили, що в назві їхньої батьківщини, нанесеній на форму олімпійців та тренерів, допущено кричущу помилку. На спинах спортсменів великими літерами написано: «KZAKHSTAN» — замість «KAZAKHSTAN»!

Описка виявилася після перемоги Зульфії Чиншанло в турнірі штангісток вагової категорії до 53 кг. Вузькооку «дюймовочку» по черзі обіймали й цілували наставники, і коли вони поверталися до телекамер спинами — усі могли побачити орфографічний ляп. Світові ЗМІ охоче розтиражували цей казахстанський курйоз — мабуть, найбільший із 2006 року, тобто із часів кінокомедії Саші Барона Коена «Борат: культурні дослідження Америки на користь славної держави Казахстан».

Казахстанська партія «Ак жол» («Світлий шлях») виступила із вимогою провести розслідування за фактом появи помилкового напису на екіпіруванні олімпійців. Керівник парламентської фракції «Ак жол» Азат Перуашев у зверненні до державного секретаря говорить: «На тлі блискучих перемог наших спортсменів цей напис виглядає обурливо і, по суті, є національною образою мільйонів казахстанських уболівальників». У зв’язку з цим автори листа запропонували включити до переліку державних символів Казахстану — крім державних герба, прапора й гімну — також найменування країни і його написання.

Чи не зробити так і в Україні? Бо ж раптом хтось напише на спинах: «Уркаїна»...