Криза проти сієсти

31.07.2012
Криза проти сієсти

Іспанці полюбляють посидіти під час сієсти в ресторані за смачним хамоном, але ресторатори скаржаться, що клієнтів усе менше. Фото Данила ІВАНІВА.

Дедалі більше іспанців поповнюють лави безробітних: рівень безробіття в країні досягнув найвищого показника за останні 30 років. Це черговий сумний рекорд і в Іспанії, і в ЄС загалом. За даними на кінець червня, роботи не мають 5,7 мільйона, або 24,63% іспанців, що на 0,19% більше, ніж у попередньому кварталі.

Зростання кількості безробітних у другому кварталі — незвична річ, оскільки, як правило, туристичний сектор і будівельна галузь пропонують у літній час більше робочих місць. Рекордно високий рівень безробіття пояснюють глибокою економічною кризою, яку переживає країна. Іспанія нині бореться з наслідками другої рецесії упродовж останніх трьох років. Лише минулого місяця країни–члени єврозони пообіцяли їй 100 мільярдів євро фінансової допомоги для реструктуризації її банківського сектору. Водночас уряд у Мадриді прагне уникнути долі Греції, Ірландії та Португалії, які попросилися під «рятівну парасольку» Євросоюзу. І наступного року країна може залишатися в рецесії, вважають аналітики. За прогнозом Міжнародного валютного фонду, цього року економіка в Іспанії скоротиться на 1,7%, а наступного року — на 1,2%. Водночас фонд застерігає, що такий розвиток може мати «негативні наслідки для решти Європи».

Зростання безробіття, підняття податків, урізання державних виплат негативно познається не лише на гаманці, а й на традиційному стилі життя іспанців. Як повідомляє «Німецька хвиля», тепер під ніж потрапила сієста. У спекотні літні дні життя на Середземномор’ї завмирає на дві–три години. Саме так віддавна мешканці Іспанії рятувалися від спеки. Але за умов кризи, що прогресує, традиційна довга обідня перерва стає занадто дорогим задоволенням для хворої економіки Іспанії.

Робочий день у більшості іспанців починається о 9–й ранку і триває аж до 20:00, але приблизно з 13–ї до 16–ї, а то й 17–ї державні установи, банки, приватні крамнички тощо зачиняються на обід. Проте багатьом фірмам таке задоволення стає не по кишені. Дедалі більше офісних працівників залишаються на робочому місці, перекусуючи домашніми бутербродами, замість традиційного обіду в сусідньому ресторані. Відповідно заклади харчування, які орієнтувалися на сієсту, з початком кризи втратили до 50 відсотків прибутків.

Тим часом міська влада Мадрида вбачає у відмові від сієсти економічний позитив, сподіваючись, що відмова від сієсти допоможе пожвавити торгівлю. Відмовитися від тривалої обідньої перерви закликають місцеві заклади і мерії Барселони, Валенсії, Малаги та інших популярних туристичних міст. Досі чимало іноземців, які полюбляють поєднувати відпочинок з шопінгом, скаржилися на незручні години роботи магазинів. Тепер влада країни сподівається сповна використати потенціал 57 мільйонів туристів, які щороку відвідують Іспанію.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>