«Нам є чим переконувати виборцiв»

31.07.2012
«Нам є чим переконувати виборцiв»

Володимир Кулiш.

«Помаранчевий» екс–голова Чернівецької обласної адміністрації і лідер кра­йового осередку «Нашої України» Володимир Куліш останні два роки працює в галузі енергетики — у кріслі керівника філії «Дирекції з будівництва Дністровської ГАЕС». Свого часу Володимир Іванович називав найбільшим успіхом своєї команди в обладмiнстрацiї — запуск першого гідроагрегату гiдроакамулюючої електростанцiї. Попри зміну влади Куліш не лише не «перефарбувався», а й залишився очільником обласного відділення НУ. Хоча від деяких запитань «УМ» пан Куліш ухилився — зокрема, про роботу у фiлiї ГАЕС пiсля «губернаторства», все–таки лаштунки буковинської полiткухні прочинені.

 

Про справи полiтичнi

— Володимире Івановичу, як ви оцiнюєте передвиборчу ситуацію на Буковині?

— Буковинці завжди були толерантні. Атмосфера нормальна, людей цікавить їхня робота та можливість самореалізуватися. Настрій у буковинців різний, багато прагнуть кращого життя, ефективнішого врядування тощо. Звісно, суспільство збурило прийняття законопроекту про засади мовної політики 3 липня. Це зачепило наше найсокровенніше. Разом iз депутатами Чернівецької обласної ради від фракції «Наша Україна» ми неодноразово застерігали стосовно недопустимості таких проектів для країни.

Загалом як депутат обласної ради й голова комісії з правових питань, міжетнічних відносин й транскордонного співробітництва прагну буковинцям у всьому допомогти.

— Зважаючи на ситуацію в політичному полі, коли старі політики себе дискредитували, а нові не набули в «Союзу патріотичних сил «Наша Україна» є шанси потрапити до парламенту?

— Шанси завжди є у тих, хто має результат роботи та йде на відверту безпосередню розмову з виборцем. «Наша Україна» ще не розпочала агітаційну кампанію, ми ще не поїхали по районах, селах, не давали прес–конференцій. Гадаю, що найближчим часом про «Нашу Україну» говоритимуть як і у період 2005—2007 рр. На цьому етапі важливо завершити організаційно–підготовчу роботу.

— Чи здатен кадровий потенціал буковинських членів «Нашої України» принести реальні зміни в суспільство?

— Переконаний, що так. По перше, це наявність фахівців із хорошою освітою та колосальним досвідом. А по–друге, за нами вже є економічний результат. Наприклад, закордонні інвестиції з 1990–х до 2005 року надійшли у обсязі приблизно 7,6 млрд. дол., а з 2005–го по 2010–й — більше 30 млрд. дол. Ось простий факт для порівняння про інвестиційну діяльність. Можна також торкнутися питання внутрішніх вкладень, інвестицій в основний капітал — це також приклад діяльності успішної команди.

За період роботи головою ОДА на Буковині вдалося здійснити низку помітних проектів — завершити 20–річні довгобуди (школи в с. Мигово, с. Черешенька с. Мамаївці), більше 110 капітально відремонтованих соціальних об’єктів (ФАПи, ЦРЛ, дитсадки, школи, заклади охорони здоров’я). Це були не одноразові акції щодо виділення коштів, а щоденна організаційна робота з координації зусиль по кожному об’єкту із залученням коштів із державного, обласного та місцевого бюджетів й обов’язково коштів меценатів та громадян, які бачили результат.

— Як змінити настрої людей на користь «Нашої України»?

— Треба активізувати роботу самої партійної організації. Думаю, що кожна команда й політик мають великий список того, що не вдалося, що не зроблено. А от якщо подивитися що зроблено і тут порівняти команду «Нашої України» з іншими партіями, то, гадаю, висновок буде переконливим.

— Якою ви бачите виборчу кампанію–2012 загалом?

— Кампанія буде гострою, з великим відсотком брудних технологій і чорного піару. Щодо дотримання демократичних норм, то все буде залежати від провідних партій, який приклад вони покажуть. Хотілося б, щоб вибори 2012 наблизили, а не віддалили нас від Європи. Вірю, що й буковинці, зокрема, продемонструють проєвропейські підходи та підтвердять проукраїнські настрої.

Про справи ГАЕС

— Чи буде в цьому році завершено будівництво першої черги ГАЕС, яку урочисто «здавали» ще перед виборами–2010?

— У 2012 році вся увага та зусилля філії та компанії спрямовані на завершення будівництва першого пускового комплексу та підготовку до здачі в експлуатацію у 2013 році ГА №2 та в 2014 році — ГА №3 Дністровської ГАЕС. Для цього передбачається здійснити в поточному році будівельно–монтажні роботи з завершення і здачі в експлуатацію верхньої водойми (влаштування екрана дна, дренажу задамбової території, огороджуючих дамб) корисним обсягом 11,5 млн. кубiв та на самих шахтах ГА № 2 і 3 завершити підготовчі роботи для монтажу основного гідросилового обладнання.

Фінансування будівництва Дністровської ГАЕС здійснюється за рахунок коштів компанії — цільова надбавка, амортизаційна складова, частково кредити вітчизняних банків (на закупівлю гідросилового обладнання), а також за рахунок коштів державного бюджету. Інвестиції Світового банку у фінансуванні будівництва Дністровської ГАЕС не задіяні, а спрямовуються компанією, в основному, на реконструкцію діючих ГЕС.

— Прибутки від ГАЕС сьогодні надходять до Києва чи у міський бюджет Новодністровська?

— Філія «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» є підрозділом ПАТ «Укргідроенерго», без статусу юридичної особи. Тому всі податки, пов’язані з господарською діяльністю, нараховуються і сплачуються консолідовано товариством. При цьому частка податків у частині діяльності філії надходить до районного бюджету. За перше півріччя 2012 року — близько 4,2 млн.грн. До бюджету міста Новодністровськ сплачується тільки прибутковий податок iз фізичних осіб. Це приблизно 150,0 тис. грн. на місяць.

Додам, що будівництво Дністровської ГАЕС розпочалося майже 30 років тому. Сумарна проектна потужність семи гідроагрегатів складає 2947 МВт.

Обсяг коштів, необхідний для продовження будівництва Дністровської ГАЕС у 2012 році, становить 2,35 млрд. грн.

Сьогодні ми експлуатуємо лише один гідроагрегат потужністю 324 МВт, який iз кінця 2010 року включено в диспетчерський графік навантажень об’єднаної енергосистеми України. Наразі лише за Дністровським гідроенергетичним каскадом виробіток електроерегії складає понад один мільярд кВТг на рік, що становить близько 18% промислового виробництва області.

 

ДОСЬЄ «УМ»

Володимир Куліш

Народився 11 лютого 1963 рокув селі Хотінь на Сумщині.

Закінчив економічний факультет Київського університету; кандидат економічних наук.

Із 1985 р. працював викладачем кафедри політекономії Чернівецького державного університету. Очолював Ленінський районний комітет комсомолу.

У 1992 р. став заступником голови Чернівецького міськвиконкому. Через шість років був обраний депутатом обласної ради.

Із січня 1999 року працював у кримській державній акціонерній компанії «Титан» заступником гендиректора. Із лютого 2003 р. — міністр економіки АР Крим. Із травня 2006 р. — голова обласного осередку партії «Народний союз «Наша Україна». Очолював Чернiвецьку облдержадмiнiстрацiю в 2006—2010 рр.

Після зміни влади з 2010 року став директором філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС».