Вибори: поїхали!

31.07.2012

Учора в Україні офіційно стартувала кампанія з вибору народних депутатів. Партії почали проводити з’їзди й висувати своїх кандидатів. Напередодні голова ЦВК Володимир Шаповал нагадав, що, згідно з чинним законом, виборчий процес розпочинається за 90 днів до дня голосування.

Згідно із законом про вибори, ці вибори до парламенту — вперше з 2002 року — проводитимуться за змішаною пропорційно–мажоритарною системою. Тобто по 225 депутатів обиратимуть за партійними списками й у мажоритарних округах на місцях. Прохідний бар’єр для партій за партійними списками на цих виборах становить 5%.

Кандидати по «мажоритарці» можуть висуватися партіями або шляхом самовисування.

Висування завершиться 9 серпня.

На відміну від попередніх ви­борів, реєструватиме мажоритарників ЦВК, а не окружні виборчі комісії. Реєстрація має завершитися 20 серпня. Передвиборну агітацію партії й кандидати мають право почати з наступного дня після реєстрації.

За оцінкою експертів, в округах балотуватимуться від 3 тисяч до 5 тисяч кандидатів — із розрахунку 10—20 кандидатів у кожному. Обов’язковою умовою для реєстрації мажоритарника є внесення застави в сумі 13 224 грн., а для партії — 2,204 млн. грн..

ЦВК створила 33 540 звичайних і спеціальних виборчих дільниць на території України та 114 зарубіжних дільниць — у 77 країнах світу. На відміну від попередніх виборів, створені округи та виборчі дільниці тепер діятимуть на постійній основі.

Окружні виборчі комісії формує ЦВК. Кількість членів окружкому має бути не менше 12 і не більше 18 осіб.

До складу дільничних комісій обов’язково включають представників парламентських партій, на основі результатів жеребкування — партій, що беруть участь у виборах, і зареєстровані в окрузі кандидати.

За розрахунками ЦВК, на проведення виборів необхідно близько 1,2 млрд. грн., проте Верховна Рада при ухваленні держбюджету передбачила лише 800 млн.