ПАРТАКТИВ

31.07.2012

Об’єднана опозиція «Батьківщина»

БЮТівці, підсилені «Фронтом змін», учора провели свій передвиборчий з’їзд у Києві першими — ще о восьмій годині ранку, до початку засідання ВР, причому просто неба.

Список на вибори очолила Юлія Тимошенко, Юрій Луценко — п’ятий. Але з огляду на те, що, відповідно до чинного закону, судимі не можуть балотуватися до парламенту, перша п’ятірка ООБ виглядатиме так: Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов, В’ячеслав Кириленко, Сергiй Соболєв. Далі — Тарасюк, Томенко. На наступних двох позиціях — Микола Княжицький, керівник опозиційного телеканалу ТВі, кримінальну справу проти якого напередодні закрила Генпрокуратура, та Мустафа Джемілєв (кримські татари підтримали таки «тимошенківців»).

Не потрапили у прохідну частину списку Андрій Шкіль i Сергій Міщенко. Останній оперативно подав заяву про вихід із фракції БЮТ у парламенті.

Серед інших передвиборчих обіцянок ООБ — забрати «Межигір’я» у Януковича та розпустити скомпрометований Конституційний Суд.

Партія регіонів

Виборчий список Партії регіонів очолив Прем’єр Микола Азаров. Друге місце отримала співачка Таїсія Повалій, третє — віце–прем’єр Сергій Тігіпко, четверте — секретар РНБО Андрій Клюєв, п’яте — голова фракції ПР у парламенті Олександр Єфремов, шосте — заступник глави АП Ірина Акімова.

Перед початком форуму ПР охорона побила журналіста Мустафу Найєма, який приїхав до виставкового центру на мотоциклі, і затримала ще чотирьох осіб.

Компартія

Виборчий список КПУ очолив Петро Симоненко. Також у першій п’ятірці — Петро Цибенко, Спірідон Кілінкаров, Ірина Спіріна та Олександр Присяжнюк. У списку КПУ, а не по округах, ітимуть Адам Мартинюк і голова Держмитслужби Ігор Калєтнік, який фінансує партію.