Одна Калина за вікном

25.07.2012
Одна Калина за вікном

Юлія Калина.

Коли срібна медалістка Пекіна–2008 Ольга Коробка після річної перерви вирішила повернутися на поміст, її без зайвих пересторог зарахували до списку майбутніх медалістів лондонської Олімпіади. Свою силу важковаговичка з Чернігівщини підтвердила на чемпіонаті світу в Парижі, де зійшла на бронзову сходинку п’єдесталу. Тоді саме завдяки результату Ольги жіноча збірна України отримала максимальну кількість олімпійських ліцензій — чотири. Однак згодом Міжнародна федерація важкої атлетики повідомила, що в допінг–пробах Коробки знайдено заборонений препарат, і відлучила її від спорту на чотири роки.

Після такої убивчої новини усіх посад у збірній позбувся багаторічний наставник команди Василь Кулак, а українське представництво в Лондоні зменшилося на одну бойову одиницю. «Тепер усі наші сподівання на жіночому помості пов’язані з Юлією Калиною з Маріуполя (вагова категорія до 58 кг)», — каже в коментарі «УМ» держтренер Кім Ткаченко. Про потенціал цієї спортсменки неодноразово говорив ще Кулак. Сподіватимемося, що наступник Василя Григоровича на посаді тренера жіночої команди — бронзовий призер Атланти–1996 Денис Готфрід — зміг розкрити у своїй підопічній переможний потенціал.

Щодо чоловічої половини нашої збірної, то чотири роки тому більша частина нинішніх олімпійців змагалася в Пекіні, проте жодному не вдалося розжитися медаллю. Але минув час, і кримчанин Артем Іванов, який на Іграх–2008 посів 11–те місце, подорослішав, обріс досвідом, відшліфував свій проблемний елемент — поштовх — і став справжнім лідером команди. Перемогти Іллю Ільїна з Казахстану на минулорічному чемпіонаті світу Іванову завадили кілька зайвих грамів власної ваги. Проте на чемпіонаті України вихованець Михайла Заргаряна продемонстрував відмінну форму і з легкістю побив кілька національних рекордів.

У спортивному відомстві сподіваються й на Артема Удачина, котрий у 2008 році зупинився за крок від олімпійських нагород, посівши четверте місце. Щоправда, останні кілька років суперважковаговику–ветерану дошкуляли травми, однак зараз, за словами Кіма Ткаченка, Артем перебуває в хорошій спортивній формі й може замахнутися на пристойний результат.

«Не варто скидати з рахунків й іншого нашого «тяжа» — Ігоря Шимечка. З надіємо дивимося й на бронзового призера ЧС Олексія Торохтія (до 105 кг)», — каже держтренер.