НОВИНИ ПЛЮС

24.07.2012

Теракти в Іраку: понад 90 жертв за день

У результаті серії терактів, скоєних учора в різних регіонах Іраку, загинуло понад 90 осіб. Кількість поранених станом на вчора по обіді перевищила 140. Це найбільша кількість жертв і постраждалих упродовж одного дня в Іраку за останні два з гаком роки. Бойовики, зокрема, напали на військову базу в місті Удейм на північному сході країни, вбили 13 військовослужбовців. У столиці Іраку Багдаді було приведено в дію вибуховий пристрій поряд з урядовою будівлею, де місцевим мешканцям видають ідентифікаційні картки. Ще кілька вибухів відбулися у місті Таджи (за 20 км на північ від Багдада), у провінції Дьяла на сході та в місті Кіркук на півночі Іраку.

Напередодні в результаті кількох терактів в Іраку загинули 16 та отримали поранення понад 50 людей.

ЛАД закликає Асада піти

Ліга арабських держав закликає президента Сирії Башара Асада покинути свій пост «заради порятунку країни». Відповідну заяву було зроблено за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн ЛАД минулої неділі. Цю позицію, за словами голови МЗС Катару шейха Хамада бін Джасіма Аль­Тані, підтримали всі країни­члени ЛАД, крім однієї не неназваної. Крім того, на зустрічі було вирішено закликати сирійську опозицію і Вільну сирійську армію сформувати перехідний уряд національної єдності. Учора деякі ЗМІ повідомили, що на боці сирійських повстанців воює до 6 тисяч бойовиків «Аль­Каїди».

«Болгарського» терориста «страхували» двоє?

Відповідальність за теракт в аеропорту болгарського курорту Бургас, у результаті якого загинули ізраїльські туристи, взяло на себе раніше невідоме угруповання «Каїдат аль­Джихад» («Основи священної війни»), пообіцявши найближчим часом нові вибухи. Раніше Ізраїль заявляв про причетність до вибуху ліванського руху іранської влади, але керівництво Ірану назвало ці звинувачення «безглуздими».

Тим часом у Болгарії затримано ще двох підозрюваних у причетності до вибуху, які нібито на випадок невдачі «страхували» смертника, який підірвав туристичний автобус. Терористом був громадянин Швеції, що приїхав до Болгарії з фальшивими американськими документами.

«Пуссі» сидітимуть до січня

Хамовничеський суд Мокви на півроку продовжив термін утримання під вартою учасниць панк­групи «Пуссі Ріот». Як повідомляє Lenta.ru, суд задовольнив клопотання обвинувачення, і тепер дівчата залишаться у СІЗО щонайменше до січня 2013 року. Постраждалим у справі про хуліганство виступає Храм Христа Спасителя, де учасниці «Пуссі Ріот» влаштували «панк­молебень» під гаслом «Богородице, Путіна прожени!».

Загинув, перепливаючи Ла­Манш

Ірландський плавець Перік Кейсі загинув, намагаючись перепливти Ла­Манш. У ніч із 21 на 22 липня 45­річний Кейсі перепливав протоку між Британією та Францією, коли йому раптом стало погано. Як повідомив представник родини, до французького узбережжя Кейсі залишалося близько півтора кілометра. За словами дружини плавця, він ніколи не скаржився на здоров’я і регулярно посідав призові місця на турнірах із плавання, передає The Sun.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>