Темний бік «Лицаря»

24.07.2012
Темний бік «Лицаря»

Люди досі несуть квіти до хрестів з іменами загиблих, встановлених навпроти кінотеатру, де сталася трагедія. Фото Рейтер.

У США оголошено п’ятиденну жалобу — країна шокована трагедією, що сталася в кінотеатрі міста Аврора (штат Колорадо). Позавчора це передмістя Денвера відвідав президент Барак Обама — зустрівся з представниками міської влади і, передусім, із родичами загиблих та пораненими. Минулої п’ятниці на нічній прем’єрі нового фільму про Бетмена «Темний лицар: Відродження легенди» чоловік у масці відкрив вогонь по глядачах. Загинуло 12 людей, серед яких була шестирічна дівчинка, ще 58 отримали поранення. З них 30 залишаються в лікарні, причому 11 — у критичному стані.

Жертв могло б бути значно більше, але у нападника заклинило зброю. Невдовзі 24­річного підозрюваного Джеймса Холмса затримали неподалік кінотеатру на парковці. У нього виявили напівавтоматичну гвинтівку та пістолет. Учора він постав перед судом, а доти його утримували в одиночній камері — щоб уберегти від розправи з боку інших в’язнів.

Холмс — аспірант­нейробіолог (втім, на момент нападу його саме виключали з докторської програми Університету Колорадо­Денвер). Співпрацювати зі слідством він відмовляється. ФБР не вдалося виявити жодних зв’язків молодика з терористичними організаціями, тож його мотиви також наразі залишаються незрозумілими. Досі у жодних правопорушеннях він помічений не був — окрім одного­єдиного штрафу за перевищення швидкості. Вражені вчинком Джеймса сусіди характеризують його як замкненого чоловіка, який незмінно носив армійські камуфляжні штани.

Під час затримання Холмс повідомив поліції, що його будинок заміновано. І справді, у квартирі було виявлено вибуховий пристрій, який саперам вдалося знешкодити далеко не одразу. Помешкання вбивці було буквально нашпиговане всілякими пастками, вибухівкою та предметами, схожими на міномети.

Судячи з усього, молодик був схиблений на коміксах про Бетмена і планував напад протягом кількох місяців — на його адресу регулярно надходила замовлена зброя. Комісар поліції Нью­Йорка Реймонд Келлі заявив, що підозрюваний пофарбував волосся в рудий колір і називав себе Джокером — одним із головних противників Бетмена.

Барака Обаму поінформували про інцидент вранці 20 липня. Як і його суперник по передвиборчій кампанії, республіканець Мітт Ромні, президент одразу призупинив свою виборчу кампанію з поваги до жертв трагедії.

На поминальну службу, яка відбулася позавчора біля мерії Аврори, зібралися тисячі людей. До горезвісного кінотеатру люди й досі несуть квіти й записки з висловленнями співчуття.

Після стрілянини на прем’єрі не лише американські, а й європейські кіномережі всерйоз замислилися про безпеку в залах. Деякі з переляку взагалі скасували покази нового «Темного лицаря». Друга за розміром американська кіномережа AMC оголосила, що до появи подальших розпоряджень у приміщеннях кінотеатрів не можна вдягати маски. Також забороняється приносити навіть іграшкову зброю. Раніше в кінотеатрах США було звичним, що фани коміксів одягалися так, як кіногерої. Режисер стрічки Кристофер Нолан висловив «глибоку скорботу» у зв’язку з подіями в кінотеатрі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>