У козацьких шапках з оселедцями

24.07.2012
У козацьких шапках з оселедцями

Фото прес–служби НОК України.

Позавчора ввечері українську збірну провели до олімпійського Лондона. Щоправда, в церемонії на майдані Незалежності взяла участь від сили половина наших олімпійців (загалом їх 245) — значна частина вже обживається на місці майбутніх змагань, як плавці, гімнасти, стрибуни у воду, лучники та ін. Але таке дійство — вже традиційне для нашого НОКу й уряду. І справді не зайве, адже команда отримує патріотичний заряд співвітчизників, які з усією щирістю постачають столицю «вогнем перемоги». Естафету з такою назвою «вели» з багатьох областей і мали урочисто закінчити в центрі Києва. В принципі, так і було, хоча останній етап дійства пройшов під сильною зливою, тож у вирішальний момент довелося сховатися під накриттями.

Недільного вечора простого люду на майдані зібралося небагато. Але дощ не загасив символічний олімпійський вогонь, який запалив у спеціальній чаші президент НОК України Сергій Бубка. Коли ще було більш–менш ясно, наші спортсмени, тренери та функціонери в супроводі оркестру пройшли маршем від Бессарабської площі до монументу Незалежності, заодно продемонструвавши публіці новенькі костюми у стилі 1970–х. Дехто з боксерів і борців надягнув смушеві козацькі шапки з синьо–жовтими шликами, а кримчанин Олександр Усик та киянин Денис Беринчик навіть виголили на головах оселедці.

Скуто на сцені тримався Прем’єр Микола Азаров — мабуть, переживав. Чи то за стан економіки, чи за майбутні результати спортсменів. Саме він очолить українську делегацію в Лондоні, а не Віктор Янукович, якого вперто бойкотують європейські лідери.

Азаров виголосив вітання від Президента та вручив національний прапор держави прапороносцеві збірної — дзюдоїсту Роману Гонтюку.

«Ми всі разом вболіватимемо за вас і чекатимемо успішного повернення на Батьківщину. В добру путь, олімпійці», — сказав Сергій Бубка.

Останньою піснею у святковому концерті стали «Чемпіони» Віталія Козловського: «Хай горить вогонь, горить і не згасає! / Полум’я його нам сили додає! / Олімпійський дух завжди перемагає! Тут програвших не буває, але кращий виграє!» — такі от великі слова.

Останнім акордом свята став святковий салют.