«Чотка шоха і татухи чоткі»

20.07.2012
«Чотка шоха і татухи чоткі»

Шурєц біля своєї «ластівки».

Новий інтернет–мем (ідеться про фразу, подію, фото чи інший кумедний факт, який стає відомий величезній кількості інтернет–користувачів і спричиняє лавину жартів та цитувань) мимоволі породив пересічний хлопчина з Донецької області. Він просто виклав оголошення про продаж свого автомобіля на сайті Infocar.ua. Але суміш була справді «вибухова». Худорлявий продавець Саша, доволі–таки вуркаганської зовнішності, на фото позує біля своєї ВАЗ–2106 лише в шортах, весь у наколках і з цигаркою в руці. Машина 1983 року випуску, пофарбована в червоний колір спереду і в синій — ззаду. Дзеркал немає, і не лише дзеркал. Текст оголошення від Саші сповіщає (цитуємо мовою оригіналу): «Безопасность: Галогенные фары, Серворуль, Сигнализация. Мультимедиа: CD. Состояние: Гаражное хранение. Другое: Тонировка, Тюнинг, ручек с улицы на дверях нет, открываеться с брилка (мається на увазі брелок. — Авт.), два брилка, танировка, музыка пионер, вырезы в капоте». Крім «пацанської» лексики, зовнішнього вигляду самого продавця та його «тачки — агонь», за яку Саньок просить 2100 доларів, користувачів інтернету неабияк зачепило місце проживання Олександра. Єнакієве. Земляк Президента зі схожими нахилами та грамотністю.

Лише за перший день, вівторок, оголошення зібрало понад 10 тисяч переглядів. Наступного дня — вже 70 тисяч. Дотепники написали під об’явою Саші з Єнакієва вже цілий «роман у жаргонних жартах». Перший із них був — «Опа, Шурец, давно откинулся, братан?» Далі — «А чо за музыка «Пионер»? Шо ваще поют? Чо не Круг или Шуфик?»

Читаючи коментарі, можна запросто надірвати живота від сміху. Запитують, чи входять у комплект сємки, «ништяк аппар!.. салон бы заценить!.. бархат? рюши?» Пишуть — «пробег 30000 хороший, почти новая», «четкая шоха и татухи четкие». Номер — остання літера й цифри (3ЕК) — «видно, гайцы по Фрейду выдавали». Тюнінговану «шістку» пропонують обміняти на «Лендкрузер» із доплатою. Є коментарі від імені Рубена, який дав Саші машину лише на день — помити; від імені Сашкової матері, дружбанів із тюряги і навіть від розрізаного капота.

«Шоха» (ВАЗ–«шістка») Саші з Єнакієва стала одним із найвідоміших автомобілів в Україні та на всьо­му пострадянському просторі. Таку знамениту «ластівку» продавати вже шкода. Резюме: «пацан пойдет в президенты, если не закроют; мазу уже протянули».