Боротися з корупцією — модно!

19.07.2012
Боротися з корупцією — модно!

У літній школі EUBAM можна не лише навчитися боротися з корупцією, а й знайти нових друзів.

Корупція — одне з найбільших гальм на шляху України до євроінтеграції. Потерпають від цього сумного явища й наші сусіди на пострадянському просторі. Лише декому з них, як Грузії, вдалося фактично розпрощатися з цим пережитком радянської доби, але в більшості країн СНД ситуація залишається не надто райдужною. Однією з найпроблемніших ділянок для України є кордон із Молдовою, передусім на ділянці з невизнаною Придністровською Молдавською республікою, де рівень хабарництва та інших протизаконних дій залишається дуже високим. Боротися з цим явищем допомагає місія ЄС із прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), організатори якої слушно вважають: остаточно подолати корупцію зможе лише нове покоління. Саме для того, аби з юних літ прищеплювати українцям та молдаванам несприйняття хабарництва та інших протизаконних дій, EUBAM уже кілька років поспіль спільно з урядовими органами обох країн організовує літні курси «Молодь проти корупції». Студентів, які приїздять до цього молодіжного табору, обирають на добровільних засадах в Україні та Республіці Молдова.

 

Як антикорупційна школа місії ЄС допомагає об’єднати Молдову

«Я загубився в цьому місті. А люди, до яких я боявся звернутися, якраз і допомогли мені...», — розповідає Євген Царенко про Кишинів. Хлопець живе і навчається в Тирасполі, столиці невизнаної Придністровської Молдавської республіки. У столиці Молдови він був усього тричі. Тож не дивно, що під час своєї останньої подорожі заблукав у 800–тисячному місті. На допомогу прийшли молдавські колеги, з якими Євген мав провести десять днів у літній школі під Кишиневом.

«Перед поїздкою сюди я дуже хвилювався, — розповідає Євген. — Все–таки Молдова і Придністров’я перебувають у стані неврегульованого конфлікту, ми рідко зустрічаємося з молдовськими однолітками... Але мене тут дуже добре зустріли, ми швидко зблизилися і навіть потоваришували. Це чудово! Нам цікаво спілкуватися, обговорювати різні теми. Вважаю, що чим більше буде таких зустрічей, дискусій між представниками правого і лівого берега Дністра, тим ближче ми будемо один до одного, тим легше буде знайти шлях для об’єднання країни».

На тижневу літню школу «Молодь проти корупції» приїхало по 13 студентів від України та Молдови. Їх обрали шляхом анкетування. За останні два роки з допомогою місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), Генерального управління прикордонної служби України та Центру з боротьби з економічними злочинами і корупцією Молдови, було організовано вже чотири такі зустрічі. «Євросоюз приділяє велику увагу питанням боротьби з корупцією і відіграє ключову роль в організації заходів із запобігання транскордонних корупційних оборудок, — каже Дірк Лоренц, член делегації ЄС у Кишиневі. — ЄС завжди надавав урядам Молдови та України всебічну допомогу в розробці та впровадженні механізмів довгострокової й ефективної протидії корупції».

Хабарі — це принизливо

Голова місії EUBAM Удо Буркхолдер наголошує на тому, як важливо активно залучати молодь до боротьби з корупцією. «Ефективна протидія корупції можлива лише за умови спільних зусиль уряду, неурядових організацій, ЗМІ та всього суспільства, — зазначає пан Буркхолдер. — Міжнародні інституції, зокрема EUBAM, надають і надалі надаватимуть Молдові та Україні всебічну допомогу в питаннях викорінення корупції. Але дуже важливою є активна позиція всіх громадян цих країн, особливо молоді. Вони — майбутні лідери своїх країн і можуть стати ключовими учасниками боротьби з корупцією на довгостроковий період».

Студентка другого курсу Академії митної служби України в Дніпропетровську Марія Колесник у Молдові вперше. Дівчина із захопленням говорить про красу молдавських пейзажів і головної річки країни — Дністра. Але особливо вона рада новим друзям, яких знайшла в літній школі. «Так чудово бути тут разом! — каже Марія. — Хоча приїхала я сюди насамперед по знання і практичний досвід протидії корупції. Знаєте, я завжди почуваюся дуже ніяково, коли доводиться йти до лікаря з цукерками чи ще якимись «презентами». Це принизливо, але так у нас прийнято. Я знаю, що як для України, так і для Молдови корупція є одним із головних стримуючих факторів залучення інвестицій та розвитку бізнесу. Вважаю, що ми всі разом маємо викорінити це небезпечне для суспільства явище. І я дуже сподіваюся, що тут знайду багато однодумців».

«Скажи корупції «ні!»

«Ідея проведення таких шкіл із молоддю виникла минулого року, коли ми шукали нові форми й методи кардинально змінити ставлення людей в обох країнах до цього феномену, — розповідає Албена Куюмджієва, радник місії EUBAM з питань боротьби з корупцією. — Ми прекрасно усвідомлюємо, що таку серйозну проблему не вирішити одноразовими акціями. Потрібна довга, кропітка і цілеспрямована робота. Залучення до цього процесу молоді здається нам найбільш ефективним методом оздоровлення суспільства від корупційної хвороби в довгостроковій перспективі».

Не випадково одне з гасел школи — «Сказати «ні!» корупції — завжди актуально».

Тижнева програма Літ­ньої школи передбачала, поряд із теоретичними та практичними заняттями, екскурсії по Молдові. Під час цих поїздок учасники школи мали нагоду ознайомитися з конкретними заходами боротьби з корупцією, яких вживають державні інститути двох країн. Студенти відвідали Центр із боротьби з економічними злочинами й корупцією Молдови, польовий офіс EUBAM у Кишиневі та Генеральне управління прикордонної служби. У цих закладах учасників школи детально ознайомили з національним антикорупційним законодавством та практикою його застосування, розповіли їм про стандарти етичної поведінки на державній службі як важливий елемент попередження корупції.

Після навчання теорії настає час для практичного внеску в боротьбу з корупцією. На пропускному пункті Тудора–Старокозаче студенти проводять опитування громадської думки про випадки проявів корупції при перетині молдавсько–українського кордону. Таке саме опитування провели й учасники попередньої школи. Отримані дані та їх порівняльний аналіз допомогли студентам скласти наочну картину ситуації з корупцією на цьому пропускному пункті.

На завершення роботи літньої школи учасникам запропонували провести «мозковий штурм» під назвою «Як зробити боротьбу з корупцією модною?», щоб визначити найбільш ефективний спосіб боротьби з корупцією та інформування про неї громадськості. Ідей висловлювали чимало — від видання антикорупційної газети до створення й показу відеороликів на тему боротьби з корупцією. А хтось запропонував просто виготовити і вдягнути майки із закликом «Сказати «ні!» корупції — актуально завжди». Можливо, побачивши «клієнта» в такій футболці, корумпований прикордонник, лікар або чиновник хоч трохи замислиться…

Дмитро КАЛАК

 

ДОВІДКА «УМ»

Місія Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) розпочала свою діяльність 30 листопада 2005 р. у відповідь на спільне звернення президентів Республіки Молдова та України до Європейської Комісії. На той час головними проблемами на молдавсько–українському кордоні завдовжки 1222 км (955 км сухопутного і 267 км річкового кордону) були торгівля людьми, контрабанда та інші форми незаконного переміщення товарів. Ситуація ускладнюється існуванням Придністровського регіону — невизнаної республіки, кордон якої з Україною займає ділянку протяжністю 454 км і не контролюється урядом Молдови. У результаті обидві держави втрачали значну частину надходжень, що осідали в кишенях організованої злочинності.

Завдання місії EUBAM — удосконалити роботу прикордонних та митних відомств, покращити їх взаємодію з іншими правоохоронними органами за допомогою моніторингу, навчання й консультування, надавати підтримку у впроваджені навичок аналізу ризиків. Правовою базою EUBAM є Меморандум про взаєморозуміння, підписаний наприкінці 2005 року Європейською Комісією, урядом Республіки Молдова та урядом України, а керівним органом є Консультативна рада, яка збирається двічі на рік. Мандат місії було продовжено вже тричі (у 2007–му, 2009–му та 2011 роках), при цьому чинний нині мандат вичерпується 30 листопада 2015 року.

Ще одна схожа (але меншого масштабу) місія ЄС із прикордонної допомоги діє в місті Рафах на кордоні Єгипту із сектором Газа на території Палестини. Але EUBAM у Молдові та Україні вважається передовою місією з надання прикордонної допомоги, яка має унікальну можливість діяти у двох (колишніх радянських) країнах СНД.

 

ЦИФРИ

Згідно з дослідженням Transparency International «Індекс сприйняття корупції–2011», Молдова посіла 112–те місце зі 182 держав, задіяних у дослідженні, опустившись на 7 позицій порівняно з 2010 роком. Показник України ще сумніший: порівняно з 2010–м наша держава торік втратила одразу 18 позицій і посіла 152–ге місце.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>