Бомба під порогом

18.07.2012

П’ятдесятикілограмова бомба під навчальним закладом — ситуація справді надзвичайна. Але саме таку знахідку зробили місцеві будівельники, ремонтуючи ґанок школи в селищі Кириківка Великописарівського району.

«Цього року нашій школі виповнюється сто років, — розповідає «УМ» селищний голова Анатолій Ставицький. — У жовтні плануємо святкування. З цього приводу й вирішили зробити ремонт, а центральний вхід узагалі замінити на інший, більш достойний...»

Коли робітники розібрали ґанок, під ним виявили насип землі. Зрозуміло, вирішили вичистити. Лопата зачепилася за якийсь метал. Почали далі копати землю й побачили бомбу. «Бог зберіг», — каже Анатолій Андрійович, адже лопата одного з робітників пройшла за кілька сантиметрів від підривача.

Школу охороняли разом із міліцією півтори доби, поки не прибули сапери — фахівці з Роменського спеціалізованого загону МНС. Небезпечну знахідку обстежили й дістали з землі. Попередньо розігнали всіх цікавих, аби убезпечити від раптового вибуху: стара бомба могла спрацювати несподівано. Хоча, переповідають у селищі, на вигляд була не пошкодженою, в нормальному стані, «завбільшки як дві трилітрові банки».

Фахівці знешкодили «подарунок» війни, якому щонайменше 69 років. Бо ж, рахують, Кириківку звільнили від фашистів у 1943–му, тож пізніше вона з’явитися тут уже не могла: після окупаційної перерви школа почала працювати. Як не помітили такого «скарбу» тоді? Спеціалісти вважають: метал, що був під землею, з роками «виштовхується» нею. Через це й досі знаходять боєприпаси на ніби вже не раз оброблених полях чи, здавалося б, у цілком освоєних місцях. Під ґанком місце було, отож металева смерть й лежала там до часу. І добре, що сторіччя змусило в канікули робити ремонт та що бомбу виявили, не пошкодивши її.