Кінбурн під охороною Христа

18.07.2012
Кінбурн під охороною Христа

Тепер не в кожного підніметься рука смітити під іконами. Фото майстерні «Небо на землі».

На просторах Миколаївщини стартував арт–проект «Кінбурнська коса під захистом Господа»: просто серед первозданної природи встановлено сім полотен із зображенням Лику Христа. Ікони розташовані за спеціальною схемою, щоб вони були своєрідними «маркерами» унікальної природи Кінбурнської коси: маяк шпиля Кінбурнської стрілки, Геродотова Гілея, берег Ягорлицької затоки та інші унікальні місця. Полотна розташовані так, щоб з моря і землі було далеко видно образ Ісуса. Цим самим ініціатори проекту хотіли наголосити, що це унікальне місце завжди знаходиться під особливим Божим покровом.

За задумом організаторів проекту, кожна людина, яка відвідує Кінбурн, зможе відчути як чистоту навколиш­ньої природи, так і чистоту любові Христової. Це допоможе людям очистити свої думки від поганої енергетики і надовго «зарядитись» позитивом.

«Ми співпрацюємо з Національним парком «Білобережжя Святослава», — розповідає один з організаторів проекту священик Сергій Павелко (засновник знаменитої майстерні сучасних ікон «Небо на землі»). — Починали фактично лише на ентузіазмі. Тому тепер можемо пишатися своєю роботою. Спочатку столяри спорудили міцні каркаси, на які кріпиться полотно. А молоді іконописці зі студії «Небо на землі» створили зображення Христа».

Іконописці майстерні «Небо на землі» працюють за старовинними технологіями. Використовують тільки натуральні матеріали: дошки з липи або черешні, полотно, яке наклеюється на дошку як основа для живопису, левкас — від 4 до 15 шарів спеціального ґрунту, приготовленого на основі крейди та тваринного клею. Фарби іконописці виготовляють самі на основі яєчної емульсії (жовток курячого яйця і водохресна вода) та природних мінералів. Традиційна іконописна технологія трудомістка і дорога. Так, для приготування фарб використовують бразильський гірський кришталь, африканський малахіт або знайдені в Україні рідкісні мінерали керченіти і чорний турмалін. На багатьох роботах можна побачити різні види золочення та сріблення. Навіть гачки для кріплення ікон виковують вручну.

Куратор проекту «Кінбурнська коса під захистом Господа» Марія Павелко додає, що мета цієї акції — втілення в життя ідеї єднання природи, людини та Божого промислу. Не зайве черговий раз нагадати про це людям, щоб вони берегли навколишній світ. «На Кінбурнській косі проходить багато екскурсій. Люди приходять, щоб відпочити душею, — розповідає Марія Павелко. — Тут усі забувають про міську метушню і поводяться природно, невимушено. І це здорово, що всі вони будуть відчувати незриму присутність Христа, а побачивши його лик, зможуть на хвилинку зупинитися і задуматися про вічне».

Справді, Кінбурнська коса — це дивовижне місце для відпочинку, де Чорне море зливається з лиманом, а небо з морем. Птахи, риби, вітер і суцільний релакс при мінімальній кількості людей. Кожен, хто приїздить сюди відпочивати, отримує унікальну можливість відчути єднання з природою. Кінбурнська коса наповнює кожен день відпочинку новими приємними враженнями. Потрібно тільки зібратися і приїхати подивитися на цей дивно красивий край, де немає божевільних дискотек, шуму машин і міського галасу. А є чисті піщані пляжі, щедре сонце, квітучі оази з рідкісних рослин і... цілюща тиша.

«Найбільша проблема Кінбурнської коси — це ті купи сміття, які залишають після себе туристи, — розповідає заступник директора Національного парку «Білобережжя Святослава» Василь Богданович. — Кожен думає: ось, залишив після себе купу сміття — і ніхто не бачить. А тепер ситуація змінилася. Люди на підсвідомому рівні будуть намагатися якомога менше смітити, бо Христос незримо буде оберігати екологічну чистоту нашої природи. Навіть якщо ми поставимо сто чи двісті охоронців — це не дасть того ефекту. Набагато важливіше — внутрішній самоконтроль людей».

 

ДОВІДКА «УМ»

Кінбурнська коса налічує більше 500 лікарських та понад 15 рідкісних видів рослин, які внесені до Червоної книги. Тут близько 150 озер, серед них є і солоні, і прісні, і багаті на цілющі грязі. У Кінбурнські озера приходить на нерест до 40 видів риб, що свідчить про чистоту води й унікальну енергетичну ауру цих місць. Акваторія вод Кінбурнської коси багата мідіями. На даний час на Кінбурнській косі мешкає більш як 50 видів різних тварин, у тому числі плямисті олені, зайці, єнотовидні собаки, кабани, лисиці, бобри і навіть великі черепахи з панциром до 40 сантиметрів у діаметрі. Влітку тут мешкають понад 300 видів різних птахів — фазани, дрозди, пелікани, журавлі, чаплі...