Осиротілий «Дим на воді»

18.07.2012
Осиротілий «Дим на воді»

У Лондоні позавчора пішов із життя Джон Лорд — легендарний клавішник гурту Deep Purple та творець багатьох всесвітньо відомих композицій. Музикантові був 71 рік. У серпні минулого року Лорд повідомив на своєму сайті фанам у всьо­му світі, що лікується від раку підшлункової залози. Помер музикант у лікарні, в оточенні родини та друзів.

Лорд був співавтором багатьох хітів Deep Purple, зокрема легендарної пісні Smoke on the Water («Дим на воді»). Ще з п’ятирічного віку він брав уроки гри на фортепіано й був одним із небагатьох рок–музикантів, хто здобув класичну музичну освіту. Його вважають одним із найвидатніших клавішників за всю історію рок–музики й неперевершеним віртуозом гри на органі Хаммонда, який він вдало ввів у рок–музику. Саме Лорд започаткував тенденцію до поєднання року із симфонічною музикою. У 1969 році гурт Deep Purple вперше виступив разом iз Королівським філармонічним оркестром у лондонському «Роял Альберт холлі». Рокери й один із найкращих симфонічних оркестрів планети спільно виконали твір Лорда Concerto for Group and Orchestra («Концерт для групи й оркестру») — першу в світі композицію, яка була напрочуд вдалим поєднанням рок–музики з класичною.

Саме Джон Лорд 1968 року разом зі своїм прияте­лем–однодумцем Крісом Кертісом заснував групу Deep Purple, диски якої розійшлися у світі загальним накладом більше 150 млн. примірників. Наприкінці 1960–х та у першій половині 1970–х Deep Purple нарівні з Led Zeppelin та Black Sabbath входила у трійку найкращих та комерційно найвдаліших британських рок–груп. На початку своєї кар’єри Лорд також видав альбом разом з іншою легендарною британською рок–групою The Kinks, а у 1978–1984 роках записав кілька альбомів із гуртом Whitesnake.

Із Deep Purple Лорд пішов 2002 року й відтоді грав із багатьма відомими музикантами та мав сольні проекти. Два роки тому Джон Лорд давав концерт у Києві.

 

ГОРЕ

Помер син Сільвестра Сталлоне

У сім’ї голлівудської зірки Сільвестра Сталлоне — трагедія: його 36–річного сина, актора Сейджа, знайшли мертвим у власній квартирі. Як з’ясувало слідство, на той час тіло пролежало вже чотири дні. Сам Слай перебував у Сан–Дієго на фестивалі Comic–Con, де представляв свою останню стрічку — «Нестримні–2».

Співробітники американського бюро судово–медичної експертизи провели токсикологічну експертизу тіла Сейджа Сталлоне, проте її результатів наразі не розголошують — про причину смерті молодого чоловіка обіцяють повідомити за два місяці, по завершенні слідства. Тим часом небіж Сільвестра Сталлоне, Едд Феліті, звинуватив у загибелі двоюрідного брата саме зіркового дядька, оскільки той, мовляв, «викреслив Сейджа зі свого життя». Сейдж — син Сталлоне від першого шлюбу із Сашею Зак, який розпався 1974 року. У подружжя був іще один син — Серджіо, хворий на аутизм. «Немає більшого горя для батьків, ніж втрата дитини. Сейдж був нашим із Сашею первістком, ми любили його понад усе у світі. Мені зараз дуже важко, тому дуже прошу пресу зрозуміти мої емоції й дозволити нам пережити цю сімейну трагедію, не виносячи її на загальне обговорення», — зазначив Слай в інтерв’ю сайту TMZ.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>