МОЗАЇКА

17.07.2012

Янукович не поїде на відкриття

Офіційну делегацію України на церемонії відкриття Олімпійських ігор у Лондоні очолить Прем’єр Микола Азаров. Про це агентству «Інтерфакс–Україна» повідомили в прес–службі адміністрації Президента. До складу делегації увійдуть міністр освіти, науки, молоді та спорту Дмитро Табачник і голова Державної служби молоді та спорту Равіль Саффіулін. Таке рішення ухвалили на координаційній раді з підготовки до Олімпіади під головуванням Президента.

У прес–службі АП нагадали, що Віктор Янукович перебуває в Криму в робочій відпустці. За деякими припущеннями, він не поїде до Лондона через бойкот, оголошений Януковичу британським керівництвом.

Стрічка рекордної довжини

Минулої суботи МТС — спонсор Національного олімпійського комітету України — провів у Києві акцію на підтримку нашої збірної. Уболівальники пов’язали символічну фанатську стрічку та протягнули її від парку на Володимирській гірці до посольства Великої Британії на вулиці Десятинній.

У заході взяли участь 537 учасників, а довжина «фанатської милі» склала 990 метрів, що було зафіксовано у Книзі рекордів України. Червону стрічку назвали уособленням олімпійського вогню — вона має привернути увагу громадськості до Олімпіади в Лондоні, яка стартує вже незабаром. Серед інших, стрічку несли олімпійські медалісти — штовхальник ядра Юрій Білоног та стрибунка у воду Ганна Сорокіна, віце–президент НОК Володимир Бринзак, громадські діячі, зірки шоу–бізнесу тощо.

Офіційна церемонія проводів збірної України на Олімпіаду відбудеться 21 липня — в День фаната України, який започатковує МТС.

Проблеми з охоронцями Олімпіади

Британська приватна охоронна компанія G4S відшкодує оргкомітету Олімпійських ігор у Лондоні величезні кошти за порушення контракту. Ця фірма не змогла надати обіцяну кількість охоронців для заходів Олімпіади. У результаті організаторам довелося залучати до охорони Ігор додаткові сили військових.

«Військові повинні були лише допомагати нам виконувати наші обов’язки. Тепер же, крім уже наявних у нас кадрових проблем, додаються ще й фінансові. Нам доведеться дорого заплатити за невиконання контракту. Ми втратимо приблизно від 30 до 50 млн. фунтів стерлінгів. Частину з цих коштів отримає міністерство оборони Британії», — сказав у коментарі Бі–Бі–Сі керівник G4S Нік Баклз.

У нових обставинах британська армія надає для охорони Олімпіади ще 3500 вояків. Це на додачу до тих 13 з половиною тисяч, які вже були задіяні в цій сфері. Багатьох із них довелося повернути з літніх відпусток. Незручності воякам компенсують безплатними квитками на змагання.

Загалом у Лондоні для охорони Ігор вжито безпрецедентних заходів безпеки. Небо британської столиці перейшло під контроль військових, щоб виключити можливість терористичних атак із повітря. На Темзі став на якір гелікоптероносець, а в шести точках Лондона, в тому числі на дахах житлових будинків, встановили легкі системи протиповітряної оборони.

Форма американців — Made in China

У Штатах — скандал: з’ясувалося, що форму олімпійської збірної США вироблено в Китаї. Ярлики Made in China на спортивних костюмах у кольорах американського прапора виявили журналісти.

Виготовлення форми було довірено відомій американській фірмі Ralph Lauren, яка співпрацює з НОК США. Аби заощадити, «Ральф Лорен» доручив пошиття спортивного одягу китайським фірмам — адже в КНР робоча сила значно дешевша, ніж в Америці.

Цей факт викликав обурення влади. Лідер демократичної більшості в Сенаті Гері Рід заявив, що Олімпійському комітету має бути соромно і що весь одяг потрібно зібрати докупи й спалити. За словами сенатора, краще хай американські спортсмени виступають у футболках з написаним від руки словом USA.

Лідер демократичної меншості в Палаті представників Конгресу Ненсі Пелосі також висловила переконання, що олімпійці США повинні носити уніформу, зроблену в Америці. А віддавати замовлення закордонному виробникові — «не просто обурливо, а й нерозумно».

НОК США відкинув звинувачення на адресу фірми–виробника, заявивши, що, «на відміну від більшості інших збірних, олімпійська збірна США фінансується приватним капіталом, і ми вдячні за підтримку нашим спонсорам, зокрема культовій американській компанії «Ральф Лорен».

У суботу з’явилася відозва самих кравців. Фірма повідомила, що принаймні парадні костюми збірної США будуть пошиті в Америці.

На Олімпіаді–2012 Сполучені Штати представлять 530 атлетів.