Хей, соколи!

17.07.2012
Хей, соколи!

Так Чісора потрапив у перший у своєму житті нокаут.Фото Рейтер.

Більшість оглядачів стверджують: це був найцікавіший бій у суперважкому дивізіоні за останній рік. На 35–тисячному стадіоні «Аптон Парк» у Лондоні, де грає футбольний «Вест Хем», зійшлися два «погані хлопці», які не так давно зазнали поразок від братів Кличків, — темношкірі британці Девід Хей і Дерек Чісора. Був аншлаг, ішов дощ, але дійство видалося дуже гарячим! Обопільні атаки, обмін ударами, висока швидкість — саме те, чого хочуть глядачі. Перед початком більшість прогнозистів схилялися до того, що поєдинок триватиме всі належні 10 раундів, однак усе закінчилося в п’ятому. Сперше Хей відправив Чісору в перший у його професійній кар’єрі нокдаун, а в заключні 18 секунд — узагалі добив. Щелепа «Дел Боя» із Зімбабве, яка не піддалася раціональному Віталієві Кличку, виявилася таки вразливою.

У Девіда й Дерека були давні порахунки. Після поєдинку Чісори з Кличком–старшим у Мюнхені на прес–конференцію прийшов Хей і затаврував «лузера» — той влаштував бійку із застосуванням пляшки, Хей розмахував штативом… Якщо додати до цього плювок Дерека у Володимира й ляпас Віталієві Кличку, не дивно, що «Дел Боя» позбавили ліцензії. Але його бій із Хеєм був очікуваним і комерційно вигідним, тож для його організації використали карликову Федерацію боксу Люксембургу. На кону були пояси інтерконтинентального чемпіона WBO й WBA та 5 млн. євро, із яких переможець забрав дві третини.

Відпочилий «Хеймейкер» справді показав високий клас, хоча й важив на 17 кг менше за Чісору. Суперник наступав, наче танк. Утім, мобільний Хей знайшов дієві «гранати». А після бою вони обіймалися і приязно розмовляли — ніби й не було минулих залякувань.

«Дуже здивуюся, якщо після цього Віталій Кличко захоче зустрітися зі мною. Швидше за все, він остаточно піде в політику. Але якщо в нього буде бажання — я готовий!» — заявив Девід Хей.

Слід відзначити, що, якби така зустріч справді відбулася, шанси 31–річного британця дійсно котувалися б вище, ніж Віталикові.

«Ми вже пропонували Хею зустріч з Віталієм у вересні. Навіть зарезервували стадіон у Дюссельдорфі. Але все зірвалося через рішення Хея битися з Чісорою», — казав ще до суботи менеджер братів Кличків Бернд Бенте. Натомість Кличко–старший 8 вересня в Москві змагатиметься з іще одним маловідомим «мішком» — Мануелем Чарром.

«Після попереднього бою Віталій почав активну політичну кар’єру. Якщо його оберуть до парламенту в жовтні, він, мабуть завершить кар’єру боксера. Він хоче битися не на рингу, а на політичному полі, — каже Бенте в інтерв’ю німецькій пресі й додає: — Хоча, можливо, Віталій вирішить провести ще один, останній, поєдинок».

Водночас експерти називають більш очікуваним і ймовірним двобій Девіда Хея з Кличком–молодшим, Володимиром, який володіє чотирма чемпіонськими поясами і минулого року перемагав Хея за очками.