Буремне літо

17.07.2012
Буремне літо

Ніч на 16 липня ознаменувалася розгулом стихії: за даними Міністерства з надзвичайних ситуацій, унаслідок несприятливих погодних умов (злив, поривів вітру), через спрацювання систем захисту ліній електропередач було знеструмлено 409 населених пунктів у десяти областях. Без електропостачання залишився 151 населений пункт Черкаської області, постраждали Одеська (96), Полтавська (36), Миколаївська (33), Кіровоградська (7), Закарпатська (5), Львівська (3), Дніпропетровська (1) та Волинська області (1).

 

Київщина: жертв немає

«До відновлення енергопостачання залучено велику кількість бригад обленерго, які активно працюють у кожному знеструмленому населеному пункті. Якщо робити висновки із минулої практики, можу сказати, що зазвичай енергопостачання відновлюють дуже швидко. Переважно струм зникає через спрацювання системи захисту на лініях електропередач. Тому електрикам слід тільки ввімкнути систему. Якщо ж через негоду відбувся розрив дротів, то це, звісно, затягується надовше. Однак упродовж доби, як правило, всі населені пункти вже знову мають освітлення», — оптимістично пояснює «УМ»начальник відділу зв’язків із засобами масової інформації та роботи з громадськістю МНС Юлія Єршова.

Постраждали від літ­ньої негоди і мешканці Київщини. Унаслідок сильного дощу та шквалистих поривів вітру у 24 населених пунктах Миронівського, Тетіївського, Таращанського й Рокитнянського районів частково було пошкоджено покрівлю більше ста приватних житлових будинків, п’яти зерносховищ, Миронівської центральної районної лікарні та міської адміністрації, а також повалено дерева. Постраждали чотири людини, яких довелося госпіталізувати.

Черкащина:

Минула неділя стала останньою в житті трьох мешканців Черкаської області. Ще вдень небо чорніло від хмар, а вітер, грім, блискавка та злива з небесної канцелярії змушували людей ховатися. На жаль, врятуватися від негоди вдалося не всім. Як повідомили «УМ» у прес–службі Головного управління МНС в Черкаській області, блискавка смертельно вразила 62–річну громадянку Російської Федерації, яка відпочивала на острові посеред Дніпра, неподалік села Хрещатик. А в селі  Великий Хутір Драбівського району струмом від електричних дротів, які обірвало шквалистим вітром, убило 14–річного підлітка.

У Каневі внаслідок падіння дерева загинув киянин. А продавчиня кавунів, яка торгувала на вулиці 30–рiччя Перемоги, народилася в сорочці. «Це щастя, що якраз у той момент, коли величезна тополя впала на палатку з кавунами, наша продавець пішла звідти. Дерево впало саме на її робоче місце», — розповідає власниця ятки Елеонора. Визволяти вдень від повалених дерев черкаським рятувальникам довелося ще й  два автомобілі.

А ввечері на Черкащину знову налетіли шквалистий вітер, швидкість якого місцями сягала 30 м/с, та потужна злива.  Без світла залишився 151 населений пункт, у  тому числі й місто Канів, де негода вирвала з корінням 50 дерев, а вітер позривав дахи на п’яти приватних будинках, на будівлях школи–інтернату, Канівського профтехучилища, дитячого дошкільного закладу «Віночок», меблевого магазину, магазину приватного підприємця.

Від сюрпризів природи постраждали ще три райони області — Чорнобаївський, Тальнівський та Звенигородський. У тамтешніх селах сильним вітром позривало покрівлю на 60 приватних будинках. Також блискавка знищила обладнання метеостанції в селі Озірна, а в селі Глибочок Тальнівського району пошкоджено дахи будівлі сільської ради, школи та будинку культури.

Спека відступає

Як запевняють в Українському гідрометцентрі, такі погодні проблеми триватимуть ще недовго. «Спека більш–менш спала. На всю територію країни прийде прохолодне атлантичне повітря, яке принесе із собою і поступове зниження температури. Температурний фон стане комфортним і прохолодним, особливо в північних і західних регіонах. Середня температура у всіх областях становитиме приблизно 18—24 градуси вище нуля. У Криму та південних областях тепло утримається на вищій позначці: від 23 до 29 градусів вище позначки плюс. На найближчі дні на Сході, Приазов’ї та в Криму прогнозують сильні грози, шквальний вітер та зливи. Проте загалом сьогодні до кінця доби такий шквальний фронт відступить. Короткочасні дощі та грози триватимуть у північних регіонах», — розповіла «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів «Укргідрометцентру» Людмила Савченко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>