Тропіки по–європейськи:

06.07.2012
Тропіки по–європейськи:

Європа потерпає від страшенної спеки. У вівторок на розпечену сковорідку перетворилася Братислава, де стовпчик ртуті піднявся до 37 градусів Цельсія. У Словаччині вже зареєстровано два смертельних випадки, які безпосередньо спричинені спекою: у Кошице від зневоднення організму загинула 94–річна жінка, а у вівторок у Братиславі прямо за кермом помер 62–річний водій міського автобуса. Полегшення не приносять навіть різкі бурі. Словацька служба швидкої допомоги здійснила 190 виїздів до людей, які від спеки непритомніли. Позавчора температура у Словаччині зросла до 39 градусів. Синоптики оголосили найвищий ступінь загрози.

Найвищий «червоний» ступінь загрози людському життю оголошено також в угорській столиці, де і в денні години ртутний стовпчик не опускається нижче позначки +36. Кілька десятків поливальних автомобілів постійно охолоджують водою трамвайні колії та вулиці Будапешта. Міські служби вже роздали перехожим безкоштовно 12 тисяч літрів мінеральної води. З огляду на розпечену колію, із запізненням прибувають місцеві та міжнародні поїзди. Хвиля спеки не оминула навіть сусідню альпійську Австрію. Дорожні служби закликають водіїв їздити обережно, оскільки від високих температур плавиться асфальт, а на швидкісних автострадах тріскаються бетонні плити. Зазнають величезних збитків фермери Нижньої Австрії: на кожен квадратний метр посівів бракує 200 літрів води. Тож урожай зернових цього року буде меншим на 20 відсотків.

В інших місцях, зокрема у Стирії на півдні Австрії, в Чехії та Словаччині, лютують бурі. Синоптики попереджають, що тропічна спека протримається до середини липня.

Навіть у звичній до високих температур Італії ЗМІ називають нинішню погоду «міфічною». Цього літа на Апеннінському півострові побито багато рекордів спеки. У Римі найближчими вихідними прогнозують 38–39 градусів. На півдні країни температура перевищує 40 градусів, а найвища — 44 градуси — зареєстрована на Сардинії. У 18 італійських містах, включно з Римом, Неаполем та Болоньєю, оголошено найвищий, третій, ступінь загрози. До стану найвищої готовності приведено всі служби охорони здоров’я.

У Польщі, на Балтійському узбережжі якої температура утримується на межі +20, а на півдні — більше + 30, зіткнення холодних і гарячих мас повітря викликало потужні бурі. Результат — тисячі зламаних дерев і пошкоджених дахів будинків та сотні пошкоджених автомобілів, які бомбардував град розмірами з куряче яйце. У деяких місцевостях такий град падав 10 хвилин поспіль і земля вкрилася шаром льоду.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

В іспанській області Валенсія, де після тривалої спеки зайнялися ліси, пожежникам нарешті вдалося приборкати вогонь. На той час уже вигоріло 50 тисяч гектарів зелених насаджень. При гасінні пожежі зіткнулися два гелікоптери, пілот одного з яких загинув.

Якщо в Іспанії пожежі йдуть на спад, то в Болгарії, де також встановилася неймовірна спека, вони лише розгораються. Палають ліси на горі Вітоша за кілька кілометрів від болгарської столиці Софії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>