День рокіровок

04.07.2012

Учора нардеп від «НУНС» Віктор Матчук добровільно склав із себе депутатські повноваження, про що вранці заявив із трибуни парламенту.

«З урахуванням того, що 2 липня я припинив членство в партії «Наша Україна», вважаю неможливим своє подальше перебування у Верховній Раді VI скликання, до складу якої я обирався за списком партії «Наша Україна», — оголосив Матчук. Верховна Рада голосуванням підтвердила поривання рівненського бізнесмена, який за часів Президента Ющенка був головою обласної держадміністрації. Матчук запевнив, що не має запасного аеродрому для нового балотування до ВР (а вибори вже менш ніж за чотири місяці). Також він підтвердив, що вирішальним для його ухвали став намір партії «Наша Україна» іти до парламенту самостійно, окремо від об’єднаної опозиції.

Досі єдиним, хто добровільно здав мандат і пішов із Ради, був Святослав Вакарчук — фронтмен гурту «Океан Ельзи», також обраний за списком «Нашої України».

Наступним у списку «НУНС» — 85–м — є старший брат ув’язненого Юрія Луценка Сергій. Для активіста «Народної самооборони» новина про його депутатство стала цілковитою несподіванкою. Утім навряд чи Луценко–старший устигне прийняти присягу ще до депутатських канікул.

Також учора відбулися ще дві перестановки за участю нардепів із «НУНС», а саме висуванців «Народної самооборони» Юрія Луценка. Сергій Василенко та Сергій Харовський поповнили лави фракції Партії регіонів. Сесійна зала зустріла відповідне оголошення спікера Литвина вигуками «Тушка!» й «Ганьба!» n

 

ПОВЕРНЕННЯ

Учора депутат Руслан Богдан повернувся у фракцію БЮТ. Досі він був позафракційним, а з БЮТ його виключили 1 лютого 2011 року за те, що проголосував за зміни до Конституції у частині призначення дати наступних виборів Президента та Верховної Ради.