Децибелами — по СНІДУ!

03.07.2012
Децибелами — по СНІДУ!

Елтон Джон дав волю на роялі, співаючи «зупинемо СНІД разом» українською.

У переддень фінального матчу Євро , 30 червня, вболівальники відклали убік прапори країн — фіналістів чемпіонату і вдягли футболки із зображенням Queen та Елтона. На Майдані Незалежності легенди рок–сцени влаштували грандіозне музичне шоу на 5 годин. Концерт мав благодійний характер, усі охочі могли завітати у фан–зону, а самі музиканти відмовились від гонорару за виступ. Ініціатором дійства став фонд Олени Пінчук «АнтиСНІД» за підтримки УЄФА. Концерт пройшов під гаслом «Зупинимо СНІД разом!». Головна площа країни зібрала більше 100 тисяч глядачів. До слова, Елтон Джон та Queen востаннє на одній сцені виступали в далекому 1992 році. Тоді це був концерт пам’яті Фредді Мерк’юрі на стадіоні Уемблі. Зібрані кошти музиканти передали до фонду боротьби зі СНІДом. Через 20 років їх знову об’єднала благодійна мета.

 

Комунікабельність та епатаж від сера Елтона

Ще задовго до початку концерту меломани та шанувальники із блискавичною швидкістю заповнили головний сектор фан–зони. Замість запланованої 20–ї години Елтон Джон вийшов о 20:30. Точніше, на сцені спершу з’явився дует віолончелістів iз Хорватії 2Cellos. Музиканти розігріли публіку експресивним виконанням власних інтерпретацій хітів Майкла Джексона, Нірвани, AC/ DC та U2. На підтримку віолончелі згодом вступили барабани, за кілька секунд зазвучала електрогітара та бас — на сцені з’явивися гурт Елтона Джона. Останнім, хто сів за інструмент, був сам Елтон. Співак розпочав виступ енергійним хітом Saturday Night’s Alright For Fighting, змусивши танцювати всіх, включно з ВІП–гостями у спеціальному секторі. Герой вечора демонстрував неабияку комунікабельність, пересипавши її фірмовим епатажем: невпинно розважав публіку привітальними вигуками зі сцени та закликами співати разом. На кількох піснях Елтон Джон зривався зі стільця і грав на фортепіано стоячи, а після одного з хітів взагалі сів на кришку роялю. Співак виконав не лише легендарні Candle In The Wind, I’m Still Standing, та Sacrifice, а й нову пісню з альбому The Diving Board який вийде лише в січні 2013 року.

Попри веселий настрій публіки виконавець не забував і про серйозні речі, зокрема про те, під яким гаслом він виступає цього вечора. Зі сцени Елтон співав українською «Зупинимо СНІД разом» та закликав до терпимості українського народу. Зокрема, виконавець висловив незадоволенням тим, що в Україні, як він дізнався, переслідують представників нетрадиційної орієнтації: «Я знаю Україну не такою, — казав Елтон зі сцени, — мені тут завжди так раді!» Співак закликав українців не допустити прийняття законопроекту про заборону пропаганди гомосексуалізму.

Оновлений Queen — проти чуми ХХ століття

Після того як Елтон Джон попрощався з глядачами, на екранах фан–зони показали документальний фільм про легендарного соліста гурту Фредді Мерк’юрі, що помер у 1991 році від бронхіальної пневмонії, спричиненої СНІДом. Ролик продемонстрував, наскільки проблема боротьби зі СНІДом є особистою для самих музикантів. Так навіть через 21 рік після смерті Фредді гурт продовжує виступати під гаслом боротьби з цією хворобою. Ще перед появою Queen на сцені правоохоронці перекрили вхід до фан–зони, так що всі охочі могли слухати концерт лише за її межами. Перспектива побачити Queen лише з екрана не зупинила кількатисячну публіку. Увесь Хрещатик аж до Бессарабського ринку був заповнений людьми. Якість звуку у фан–зоні при цьому не дуже радувала...

Близько 23:00 залунали перші акорди Queen. На майдані Незалежності разом із легендами гурту Брайаном Меєм та Роджером Тейлором виступив молодий американський співак Адам Ламберт. Виконавець продемонстрував вражаючий діапазон свого голосу та володів увагою публіки протягом усього концерту. Та попри самобутність молодого співака, Ламберту все ж не вдалося наблизитися до атмосфери й енергетики мерк’юрівського вокалу.

Справжніх прихильників «класичного» Queen гурт порадував вокальними партіями від ударника та гітариста Тейлора та Мея. Роджер Тейлор виконав хіти Under Pressure та It’s a Kind of Magic. На час співу замість себе за барабанами Тейлор лишив свого сина Руфуса, що у 21 рік уже відмінно виконує барабанні партії Queen. Фінальні рядки композиції  Love Of My Life разом із Брайаном Меєм заспівав сам Фредді Мерк’юрі: на радість та захоплення публіки на екранах з’явилась проекція співака, таким чином «ожививши» легенду для фанатів на кілька хвилин. Завершували майже двогодинну програму Queen своїм хітом We Will Rock You, що без сумніву був доречним як такий собі гімн футбольного чемпіонату.

На жаль, очікуваного багатьма шанувальника спільного виступу Елтона та Queen так і не відбулося. Як пояснили організатори, одразу після свого виступу Елтон Джон поїхав готуватися до наступного концерту. Попри це, шоу стало знаковою подією не лише в рамках Євро—2012, а й запам’яталось як один із наймасштабніших благодійних концертів в Україні за останні 10 років.

 

ПРЯМА МОВА

Роджер Тейлор,
гурт Queen:

— Уперше ми зустрілись з Адамом на шоу «Американський Ідол». Його голос нас вразив, звісно, він має неабияку харизму. Нам цікаво працювати з Адамом, можливо, ця співпраця надасть нашим пісням нового звучання.

Брайан Мей,
гурт Queen:

— Ми не хочемо заробляти на таких важливих речах, як боротьба зі СНІДом. Звісно, нам оплатили переїзд, але від гонорару за виступ ми свідомо відмовились. Ми не бідні люди насправді. І цим концертом ми зберемо гроші на добру справу.

Олена Пінчук,
Фонд «АнтиСНІД»:

— Це великі люди з великим серцем, вони змінили свої плани, незважаючи на щільний графік. Вони виділили місяць на репетиції, запросили вокаліста в групу, і ось вони тут. Їхні пісні мають великий вплив на те, як поводитиметься молодь України. Вони можуть змусити їх замислитись, бути обережними і дбати про своїх близьких і рідних.

 

ДО РЕЧІ

Олена Пінчук уже досить давно товаришує з Елтоном Джоном. Фонд «АнтиСНІД» спільно зі «СНІД–Фондом» Елтона ще у 2007 році успішно запровадили проект iз підтримки ВІЛ–інфікованих дітей. «Анти СНІД» виділив 2,5 млн. доларів гранту, а Елтон Джон залучив 500 тисяч фунтів від The Big Lottery Fund. Початок реалізації проекту ознаменувався благодійним концертом Елтона Джона на майдані Незалежності в 2007 році.

У 2008 році музиканти гурту Queen так само долучились до боротьби зі СНІДом в Україні. На головній площі Харкова гурт зібрав 350 тисяч глядачів для благодійного концерту Life must go on!. Гонорар зірок пішов на відновлення дитячого будинку, в якому живуть ВІЛ–інфіковані діти в Харкові. Для одного з благодійних аукціонів «АнтиСНІДу» Queen також надали гітару з автографом.