Читання визначає термін сидіння

28.06.2012

У бразильських в’язницях відбувають покарання близько 513 тисяч осіб, і з них 70 відсотків не мають середньої освіти. Щоб підвищити освіченість такої «ризикованої» категорії громадян, уряд Бразилії запропонував оригінальну новацію: засуджені зможуть скоротити свій термін ув’язнення, читаючи книги.

Державна програма під назвою «Спокута через читання» має силу закону; його днями опублікував урядовий часопис Diario Oficial da Uniao. За кожну прочитану книжку термін «скостять» на чотири дні, при цьому за рік будуть враховувати до 12 книг. Таким чином, в’язні зможуть скорочувати свій строк щонайбільше на 48 днів щороку.

«Зеки» зможуть вибирати між художніми творами, філософськими та науковими працями, які є в тюремних бібліотеках. А наразі програма буде реалізовуватись у чотирьох федеральних в’язницях Бразилії. На читання однієї книжки відводитимуть від 21 до 30 днів. Факт прочитання ще треба буде довести, написавши есе за мотивами книжки. Ці відгуки оцінюватимуть експерти, які працюють у тюрмах. Якщо в’язня викриють на плагіаті, списуванні або іншій брехні, його позбавлять права брати участь у цій програмі. Тюремники проводитимуть також семінари з читання.

У бразильських тюрмах подекуди й раніше скорочували термін, якщо «зек» навчався. Однак, зазначає сайт Bulhufas, це перший закон, що встановлює співвідношення між прочитаними творами і близькістю до волі.