З олімпійським присмаком

28.06.2012
З олімпійським присмаком

За переможним матчем Роже Федерера спостерігали принц Уельський Чарльз та його дружина, герцогиня Корнуолльська Камілла. (Фото Рейтер.)

Попри те, що нашим співвітчизникам не надто вдаються виступи на трав’яних кортах турніру серії «Великого шолома», саме в передмісті столиці Великої Британії вони отримали привід для радості. Позавчора надвечір Міжнародна федерація тенісу (ІТФ) опублікувала список учасників Олімпіади–2012, які зіграють в Уїмблдоні наприкінці липня. І в цьому листі виявилося одразу троє українських тенісистів.

 

Наші олімпійці

Гарантовані путівки на Ігри надавалися першим 56 номерам чоловічого й жіночого рейтингів. Щоправда, за умови виконання внутрішніх вимог Національних олімпійських комітетів та участі гравців у лавах збірних у Кубку Девіса чи Кубку федерації. Українці Катерина Бондаренко і Сергій Стаховський наразі обіймають 66–ту й 85–ту позиції в табелях про ранги відповідно, але отримали спеціальні запрошення від ІТФ. Крім того, на Олімпіаду поїде Олена Бондаренко, котра має так званий «захищений рейтинг», тобто беруть до уваги її попередні досягнення. Хоча зараз колишня перша ракетка України в рейтингу WTA аж №332 — дається взнаки лікування травм та подолання психологічних проблем.

Сестри Бондаренко виступлять як в одиночному, так і в парному розрядах. Нагадаємо, в Пекіні–2008 українки в дуеті посіли трохи прикре, та все ж високе четверте місце.

«Я просто неймовірно щасливий! За шість років я не пропустив жодного матчу збірної в Кубку Девіса, зігравши в 15 зустрічах, — тож, гадаю, що заслужив на участь в Олімпіаді», — написав у своєму блозі Стаховський.

Сергій першим із наших тенісистів–чоловіків візьме участь в Олімпійських іграх. У 1996 році Андрій Медведєв відмовився від поїздки на Олімпіаду в Атланту та від честі бути прапороносцем команди. А через чотири роки, коли наш найуспішніший тенісист в історії вже був готовий виступити під синьо–жовтим прапором, йому завадила травма.

Будні Уїмблдону

Наша нинішня перша ракетка — Олександр Долгополов — не потрапив на Олімпійські ігри через небажання виступати за національну команду. Зате Сашко, як уже повідомляла «УМ», у вівторок успішно стартував на Уїмблдоні. А от перша наша ракетка серед жінок, Катерина Бондаренко, змушена була набратися терпіння в очікуванні першої гри. Її поєдинок проти японки Кіміко Дате–Крумм перенесли з вівторкового вечора на ранок середи — нагадав про себе славнозвісний англійський дощ. Перший матч дня на корті №16 завершився на користь українки — 5:7, двічі 6:3.

У вечірній сесії другого ігрового дня, як і до обіду, сталося кілька несподіванок. Скажімо, іспанець Фелісіано Лопес (14) у чотирьох партіях поступився фінові Яркко Ніємінену, а Кевін Андерсон із ПАР (32) — молодому болгарину Григору Дімітрову.

Натомість з упевнених перемог почали ходу кілька лідерів посіву. Іспанець Рафаель Надаль (2) лише в першій партії відчув проблеми з бразильцем Томасом Беллуччі — 7:6, 6:2, 6:3. На радість місцевої публіки британець Енді Мюррей (4) розправився з уродженцем Сіверськодонецька, а нині представником Росії Миколою Давиденком — 6:1, 6:1, 6:4. Француз Жо–Вільфред Тсонга (5) не віддав жодного сету колись грізному австралійцеві Ллейтону Х’юїтту — 6:3, 6:4, 6:4. Легко подолали перше коло білоруска Вікторія Азаренко (2), американка Серена Уїльямс (6), француженка Маріон Бартолі (9), італійка Роберта Вінчі (21), росіянка Анастасія Павлюченкова (31).

 

ТАБЛО

Уїмблдонський турнір. Найцікавіші результати ранку й обіду середи

Жінки. Друге коло. Закопалова (Чехія) — Цибулкова (Словаччина, 13) — 6:4, 6:1, Лисицьки (Німеччина, 15) — Йовановськи (Сербія) — 3:6, 6:2, 8:6; Рус (Голландія) — Стосур (Австралія, 5) — 6:2, 0:6, 6:4. Перше коло. К. Бондаренко (Україна) — Дате–Крум (Японія) — 5:7, 6:3, 6:3; Іванович (Сербія, 14) — Мартінес–Санчес (Іспанія) — 6:3, 3:6, 6:3, Еррані (Італія, 10) — Вандевег (США) — 6:1, 6:3.

Чоловіки. Друге коло. Монако (Аргентина, 15) — Шарді (Франція) — 6:2, 3:6, 6:3, 7:6; Федерер (Швейцарія, 3) — Фоньїні (Італія) — 6:1, 6:3, 6:2; Майєр (Німеччина, 31) — Печнер (Німеччина) — 3:6, 3:6, 6:4, 6:2, 6:4, Ваврінка (Швейцарія, 25) — Мельцер (Австрія) — 6:3, 6:7, 6:2, 4:6, 6:8.