Ісламіст «для всіх єгиптян»

26.06.2012
Ісламіст «для всіх єгиптян»

Прихильники Мохаммеда Мурсі з портретом свого лідера. (Фото Рейтер.)

Єгипет стоїть на вухах: позавчора Вища комісія з виборів президента нарешті оголосила переможця. Прихильники забороненого за часів правління поваленого революцією екс–президента Мубарака ісламістського руху «Брати–мусульмани» святкують перемогу — згідно з остаточними підрахунками, перемогу здобув його висуванець Мохаммед Мурсі. У другому турі президентських виборів, що відбувся 16–17 червня, він здобув 13 мільйонів 230 тисяч, або 51,7% голосів. Суперник ісламіста, останній прем’єр–міністр часів Мубарака Ахмед Шафік, якого підтримували прихильники світського шляху розвитку держави й християни Єгипту, відстав на мільйон — його результат 12 млн. 347 тис. голосів, тобто 48,3%. Активність виборців у другому турі становила 51,6% — майже на 5% більше, ніж у першому.

«Центрвиборчком» Єгипту мав оголосити результати голосування ще минулого четверга, але процедуру довелося відкласти — спершу демократизований виборчий орган мав розглянути 400 скарг про порушення виборчого законодавства, що їх подали обидва кандидати. Протягом усього цього часу, від закінчення голосування і до оголошення офіційних результатів, не припинялося протистояння між прихильниками двох кандидатів на президентську посаду та самими кандидатами, кожен з яких заявив про свою перемогу.

Оголошення результатів виборів у прямому ефірі транслювали кілька державних телеканалів. На «революційній» площі Тахрір у Каїрі до нього прислухалися тисячі демонстрантів. Звістку про перемогу Мурсі зустріли вигуками тріумфу — саме його прихильники переважно й зібралися в центрі столиці Єгипту. Святкування на Тахрірі тривало всю ніч, та й учора вдень люди з площі не розходилися.

У своїй уже фактично президентській промові, яку також транслювали у прямому ефірі, Мохаммед Мурсі вшанував пам’ять протестувальників, убитих під час минулорічного повстання проти Хосні Мубарака. «Без крові мучеників у мене не було б шансу стати президентом, — заявив новообраний глава держави. — Революція триває і триватиме доти, доки не буде досягнуто всіх цілей», — заявив Мурсі. І закликав громадян своєї країни до національної єдності, пообіцявши, що буде президентом усіх єгиптян. Хоча у самих єгиптян певності в цьому немає — християни–копти побоюються, що з приходом до влади ісламіста їм буде непереливки.

У своїй промові Мурсі також високо оцінив роль збройних сил країни — ще один реверанс у бік прихильників Шафіка, якого підтримували також військові.

Демократичне обрання нового президента Єгипту вже привітали світові лідери. Зокрема, президент США Барак Обама закликав Єгипет стати «стовпом миру у регіоні».

 

ДОВІДКА «УМ»

Мохаммед Мурсі народився 60 років тому в селі у дельті Нілу. Після навчання у 1970–х роках в Каїрському університеті виїхав до США, де здобув фах інженера та захистив докторську роботу в Університеті Південної Каліфорнії. Після повернення на батьківщину очолив інженерний факультет в Аз–Заказік у рідній провінції Аш–Шаркія. Був депутатом парламенту Єгипту з 2000 до 2005 року (оскільки рух «Брати–мусульмани» був заборонений, його представники балотувалися в парламент як незалежні кандидати).

Після падіння режиму Мубарака в січні 2011 року Мурсі був обраний лідером поміркованої ісламістської Партії свободи і справедливості, створеної рухом «Брати–мусульмани». Протягом тривалого часу він був серед лідерів «Братів–мусульман», проте вважав за краще залишатися в тіні.

Мохаммеда Мурсі вважають поміркованим ісламістом та виваженим політиком, не дуже харизматичною особою, але з власним обличчям. Він був «резервним» кандидатом «Братів–мусульман» на президентських виборах, а вийшов на перший план і взяв участь у кампанії лише після того, як виборча комісія зняла з перегонів «основного» кандидата Хайрата Шатера.

Одразу після оголошення результатів виборів Мохаммед Мурсі залишив усі посади, пов’язані з «Братами–мусульманами». Перед ним стоїть важке завдання, оскільки країна глибоко розколота на прибічників старого режиму і прибічників змін. У міжнародній політиці він вважає найважливішим вирішення палестинського питання. Успішність чи провал місії Мурсі залежатиме від того, чи знайде він спільну мову з військовими, які наразі де–факто правлять Єгиптом. Церемонія вступу на посаду президента–електа запланована на 1 липня.

Мурсі одружений, має чотирьох дітей.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>