Журналісти та терористи

26.06.2012

Винятково таємницею слід­ства пояснюють у СБУ прискіпливий інтерес до окремих журналістів, які намагаються провести власне розслідування та вийти на зв’язок iз родичами осіб, підозрюваних в організації квітневих вибухів у Дніпропетровську. Так, у п’ятницю головний редактор «Української правди» Олена Притула написала у власному блозі, що СБУ нібито переслідує їхнього журналіста. За даними редакції, за ним ведуть зовнішнє спостереження, прослуховують телефонні розмови тощо.

Як зазначає пані Притула, на вокзалі в Дніпропетровську журналіста зустріли двоє співробітників СБУ, з якими він поїхав до слідчого відділу СБУ. Там йому до вечора демонстрували документи і відео, що нібито незаперечно доводили винуватість затриманих. За припущеннями журналіста, співробітники спецслужби нібито обшукали його сумку, яку він залишив у багажнику їхнього службового авто.

Натомість у прес–центрі СБУ заявили, що всі процесуальні дії щодо журналіста «УП» здійснювали відповідно до чинного законодавства. І нагадують, що «перед законом рівні всі громадяни — незалежно від їх професійної діяльності». На Володимирській, 33 наголосили, що ці дії стосуються розслідування кримінальної справи щодо дніпропетровських терактів, а журналіст «УП» не має процесуального статусу в цій справі.

Згодом про власний контакт зі спецслужбою повідомив і тележурналіст Артем Шевченко, якого також викликали на допит щодо вибухів у Дніпропетровську. Утім нічого страшного не сталося, а телевізійник спокійно погодився на нерозголошення таємниці слідства. «Цей допит стосувався листа електронного, який надійшов мені на корпоративну скриньку нашого телеканалу, — повідомив пан Артем. — У цьому листі, звертаючись до мене, якісь люди, ми не знаємо хто це були, багато чого розповідали про ці теракти».