Експертиза для Юлі

26.06.2012

Сьогодні Вищий спеціалізований суд iз розгляду цивільних і кримінальних справ має продовжити розгляд касації лідерки БЮТ Юлії Тимошенко на вирок Печерського райсуду в «газовій» справі, яким її засуджено до семи років позбавлення волі. Попереднє засідання у середині травня не відбулося через відсутність Леді Ю, але чи доставлять її до Києва з Харкова — невідомо. Тим більше що присутність скаржника на стадії розгляду касації необов’язкова.

Учора ж Київський райсуд Харкова продовжив розгляд іншої справи Тимошенко — щодо завдавання збитків державі та ухиляння від сплати податків компанією «ЄЕСУ» в 90–ті роки. Самої обвинуваченої на засіданні Феміди не було: напередодні Леді Ю написала заяву про чергову відмову від участі в процесі, до того ж проти її транспортування до суду виступив голова правління берлінської клініки «Шаріте» Карл Макс Айнгойпль, який особисто оглянув пацієнтку в суботу. На думку німецького фахівця, участь Тимошенко в новому процесі «зведе нанівець успішно проведене останніми тижнями лікування».

У самій судовій залі готувалися до можливої участі у процесі відомої обвинуваченої. Навколо лави підсудних встановили скляну огорожу з підставкою для мікрофона й плазмовим екраном. Ще чотири «плазми» встановили в різних місцях зали та біля місця судді. На суд, окрім кількох нардепів від БЮТ, прийшли і спостерігачі від Європарламенту Олександр Кваснєвський та Пет Кокс, які в неділю зустрічалися з Юлією Тимошенко в лікарні «Укрзалізниці», але повідомити деталі тривалої розмови з екс–Прем’єркою відмовилися.

Розгляд справи «ЄЕСУ» неабияк гальмує хвороба підсудної, тож представники обвинувачення попросили Феміду провести судово–медичну експертизу Юлії Володимирівни, яка має визначити перспективи її участі в судових засіданнях. Суддя Костянтин Садовський спочатку позбавив слова за використання політичних гасел одного із захисників екс–Прем’єра Андрія Кожем’якіна, а згодом задовольнив клопотання обвинувачення. Відтак стан здоров’я Тимошенко оцінюватимуть фахівці Харківського обласного бюро судово–медичної експертизи. Якщо ж провести експертизу безпосередньо з обвинуваченою не вдасться, експерти мають оцінити можливість її участі у процесі на підставі медичних документів. Наступне засідання призначене на 10 липня.

До речі, згідно з опублікованим у пресі обвинувальним вироком, слідчі закидають Леді Ю завдавання збитків державі в розмірі понад 30 млн. грн. За даними слідства, завдяки окремим схемам компанія «ЄЕСУ» незаконно відшкодовувала ПДВ, навмисно ухилялася від сплати ПДВ, сплати податків упродовж 1997—1999 років тощо. Нагадаємо, що саме в 1997 році Тимошенко офіційно розірвала свої відносини з «ЄЕСУ», а в березні 1998 року була обрана народним депутатом. Але слідчі стверджують, що у 1996—1998–му роках російський Інкомбанк випустив чотири пластиковi картки на її ім’я.

На думку прокуратури, Тимошенко використовувала картки в особистих цілях, «оплачуючи рахунки в готелях, магазинах, ресторанах і одержуючи готівку». Слідчі ретельно описують різні покупки Леді Ю, зроблені в Москві в середині 90–х років, серед яких — три норковi пальта вартістю від 4 до 5,5 тис. доларів або жакет iз песця за 2100 «зелених» тощо. Серед доказів наводять й рахунки за оплату готелів, з яких виходить, що, приїжджаючи в Москву, Тимошенко найчастіше зупинялася в готелях «Національ» і «Балчуг Кемпінскі», вартість проживання в яких іноді сягала майже 30 тис. «баксів» за дві доби!

Співучасниками злочину названо покійного свекра екс–Прем’єра Геннадія Тимошенка, колишнього головного бухгалтера цієї компанії Антоніну Болюру, екс–заступника гендиректора Євгена Шага й колишнього головного бухгалтера «ЄЕСУ», пізніше — бухгалтера відділу зовнішньоекономічних розрахунків Лідію Сокольченко.