Як вони провели в нас літо

21.06.2012
Як вони провели в нас літо

Уболівальницький «інтернаціонал» на Хрещатику.

Позавчора, в останній день групового турніру Євро–2012, коли остаточно з’ясовувалося, які збірні продовжать боротьбу за Кубок Делоне, а які — поїдуть додому, кореспонденти «УМ» навідалися до головної фан–зони України, аби дізнатися, як іноземні вболівальники оцінюють проведення першого етапу чемпіонату. Висновок однозначний: подобається все і практично всім. Складається враження, що для інтуристів немає нічого, що могло б зіпсувати футбольний дух та погіршити їхній піднятий на найвищий рівень фанатичний настрій.

 

«Пиво таке дешеве, що в нас більше вже просто не лізе!»

Пиво, що ллється рікою, обличчя, розмальовані кольорами не лише української національної символіки, гучні вигуки найрізноманітнішими мовами і безліч щасливих (незалежно від результатів, які продемонстрували раніше їхні команди) уболівальників — саме так виглядає цими днями центр Києва. Стільки усмішок і щасливих облич майдан Незалежності й Хрещатик не бачили, мабуть, з часів Помаранчевої революції. І, мабуть, не побачать іще довго...

Іноземні фанати одразу вирізняються серед українських — їм і море по коліна, й позитивні емоції б’ють через край. «Нам усе подобається. Це грандіозний турнір у хорошій країні», — широко всміхається голландець Райнольд.

Голландці, шведи, англійці, французи, німці... Уся ця строката й весела юрба бродить фан–зоною, сидить у пабах, стоїть уздовж вулиці, засмагає на бордюрах, знайомиться з українцями. І всі в один голос запевняють: Україна їх постійно дивує. То гарними дівчатами, то дешевим пивом, то неочікувано висококласною організацією турніру. «Ну дуже багато гарних дівчат у вас. Вони просто повсюди, — пускає бісики француз Томас. — Організацією Євро, особливо фан–зони, ми просто вражені. Нам дуже подобається, що тут розташовано чимало повноекранних моніторів, тобто можна стежити за перебігом матчів із будь–якої точки. Добре й те, що матчі транслюють паралельно з різних боків фан–зони, тобто є можливість порівнювати хід гри. Атмосфера суперова!»

«У вас прекрасна столиця і все в ній фантастичне. Нам тут подобається все більше і більше!» — кричать невгамовні шведи. Хоч переможною грою з Францією їхня збірна й завершила участь у Євро–2012, з України вони, здається, не зможуть поїхати ще довго.

Французи, яких того дня у фан–зоні також було безліч, одразу виділялися своїм яскравим зовнішнім виглядом і білосніжними посмішками. Фани «триколірних» охоче фотографувалися з перехожими українцями, не оминаючи можливості позагравати до місцевих дівчат. «Гарне місто, гарні люди, все на найвищому рівні», — лаконічно підсумував свої враженя від Києва французький фанат Ден.

Не відстають від французів і англійці, від яких слово «дівчата» «УМ» чула, здається, частіше, ніж «привіт». «Це фантастика. Ваші жінки таки найгарніші в усьому світі. Київ — дивовижне місто. Порівняно з нашими цінами ваші — просто прекрасні. Ми можемо дешево випити стільки пива, що вже більше й не лізе», — «бідкаються» англійські фанати Брайан і Чаймі, які зараз живуть в Австралії. Перед матчем зі збірною України вони не сумнівалися у переконливій перемозі Англії.

«А я от думаю, що ми переможемо з рахунком 1:0, або й навіть 2:0, адже Україна того заслуговує! Ми повинні виграти», — обурено перебиває іноземців український дід–козак Олександр Мартинюк.

Поринути в атмосферу футбольного свята в Україну з’їхалися не лише представники країн–учасниць Євро–2012, а й чимало просто затятих уболівальників з усього світу. «Ми тут тільки два дні, але все нам дуже подобається. Звісно, ціни на все у вас зараз завищені, але це нас і не дивує. Під час проведення Євробачення в нашій країні все подорожчало теж мало не вдвічі, а потім повернулося на свої місця. Люди дуже хороші, взагалі все прикольно так», — відзначають загорнуті в азербайджанський прапор фанати з Баку Угад Абдулаєв і Фаред Мовсісян. «У вас дуже високий рівень організації турніру. Нас зустрічали з перекладачем. У фан–зоні круто — ми тут тусуємося практично щодня!» — додають канадці Бред і Деніел.

«Усе чудово. Крім жахливої залізниці...»

Словом, загальне враження від України у європейців, за їхніми словами, «перфектне». Хоча є й нюанси, від яких усмішки з облич іноземців–туристів ненадовго зникають. Невдоволення викликають переважно завищені ціни (багато хто очікував, що тут усе буде значно дешевше, ніж виявилося насправді) та проблеми з пересуванням по країні на рівні «Укрзалізниці». Легендарні й дорогущі поїзди Hyundai іноземців чомусь не надто тішать. «Найбільше нам подобається той факт, що навколо всі щасливі, добрі та усміхнені. З українцями приємно спілкуватися. А от ваш транспорт — це один із найбільш негативних моментів нашої мандрівки по містах–господарях чемпіонату. Дуже важко взяти квитки на поїзд, було доволі–таки складно добратися від Донецька до Києва. Це займає багато часу і приносить чимало неприємностей. Поїзди занадто повільні, тому нам довелося ще й брати машину. Загалом до столиці добиралися понад 18 годин», — скаржаться «УМ» французькі вболівальники Тіджей і Лайос. І одразу запевняють, що загалом організацією турніру «більш ніж задоволені», а у фан–зоні — «все на найвищому рівні». Ціни наших французьких співрозмовників не засмутили: за словами Тіджея та Лайоса, принаймні їжа й напої в Україні дешевші, ніж у них на батьківщині.

Натомість вартість проживання іноземним гостям видалася надмірною. «Ціни у готелях захмарні! Та й навіть за окрему кімнату без власного душу і вбиральні доводиться платити невідповідно високу ціну. У Франції проживання в ідентичних умовах обійшлося б значно дешевше», — зауважують представники професійної організації вболівальників із Парижа Майкл і Бен. При цьому хлопці зазначають, що Київ, куди вони приїхали з Донецька, сподобався їм набагато більше — і щодо організації, і щодо чистоти.

«Ми в Києві сьогодні перший день і нам подобається. Дуже дружня і приємна атмосфера у місті. Почуваємося як на крутій вечерці чи безперерв­ному святі», — ділиться враженнями за себе й своїх друзів уболівальник із Німеччини Бенджамін. До столиці компанія німців приїхала зі Львова, від якого також були в захваті. «Це класні дні для всієї Європи! — вважає Бенджамін. І озвучує черговий ціновий парадокс: — Коли у 2006 році чемпіонат з футболу відбувався в Німеччині, ціни були реально завищені. У вас же з цим проб­лем немає». Зате щодо поїздів та громадського транспорту думки європейських гостей переважно збігаються: «Траспортна інфраструктура нам не сподобалася. Поїзди їдуть довго, у салонах дуже спекотно...»

 

ПОРІВНЯЛИ!

Дехто з фанатів переконаний, що Україна підготувалася до чемпіонату краще за Польщу. «У Польщі Євро організували гірше — а тут усе набагато гарніше і професійніше. До того ж, у Києві ми почуваємося в безпеці, на відміну від Польщі, де є і грабіжники, і постійно відбуваються бійки між фанатами. Фан–зона теж облаштована краще, тут панує атмосфера спокою і духу об’єднання», — зазначає вболівальник із Греції Артем.

«Так–так, це правда. Хоч наша команда і програла Греції, але ми зараз тут стоїмо разом і далі товаришуємо», — додає, обнімаючи Артема за плечі, фан із Росії Артур.

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • І навіть п’ять принців!

    У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Футбол без терору

    Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно». >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>