Футбол без терору

03.07.2012
Футбол без терору

Перший заступник голови СБУ Петро Шатковський.

Вітчизняна спецслужба підбиває власні підсумки одразу після завершення Євро–2012 в Україні. «За висновками Антитерористичного центру СБУ, рівень терористичної загрози в Україні під час проведення фіналу Євро–2012 не змінився і був визначений, як низький, — повідомив учора керівник АТЦ, перший заступник голови СБУ Петро Шатковський. — Антитерористична система України спрацювала ефективно».

За його словами, під час проведення турніру до Антитерористичного центру СБУ надійшло 17 анонімних повідомлень про можливу загрозу здійснення терактів, жодне з яких не підтвердилося. Як правило, жартівники повідомляли про замінування фан–зон тощо. Але був один неправдивий дзвінок про захоплення літака. Вже за дев’ять днів аноніма вирахували. «Мотивом для такого дзвінка виявився конфлікт бізнес–інтересів, — стверджує перший заступник голови СБУ. — Довелося попрацювати, бо того дня шість літаків летiли з Борисполя і один — iз Жулян».

Загалом більшість «телефонних терористів» фахівці спецслужби вже «вирахували», особи інших встановлять найближчим часом. Оскільки відповідальність для таких анонімів нещодавно значно посилили, їм у подальшому буде не до жартів. Цікаво, що останнє повідомлення аноніма про загрозу теракту надійшло буквально вчора.

Під час Євро–2012 Служба безпеки нейтралізувала низку кібератак на офіційні сайти органів державної влади. «Крім цього, СБУ спільно з МВС не допустила масових зіткнень радикально налаштованих груп фанатів у всіх містах, що приймали Євро–2012, — додає пан Шатковський. — Також було заблоковано можливі спроби організацій, що пропагують екстремістські методи, здійснити під час Євро–2012 антигромадські прояви щодо іноземних гостей чемпіонату».

На Володимирській, 33 зазначають, що до складу міжнародного штабу з протидії тероризму ввійшли найкращі аналітики та експерти провідних спецслужб світу. Цей досвід співпраці такого масштабу є першим на теренах СНД, усі напрацювання штабу СБУ використовуватиме в подальшій протидії тероризму.

  • Віктор Леоненко: Навіть нічого не можеш — виходь на поле й бийся!

    Урочисто­святковий настрій, що панував у країні­господарці Євро­2012, дозволив уболівальникам безболісно пережити невихід із групи команди Олега Блохіна. І якщо в Росії аналогічний результат збірної призвів до кадрових змін (президент РФС Сергій Фурсенко подав у відставку), то в Україні все залишилося, як і було.

    По суті, як по ходу, так і після чемпіонату Європи «синьо­жовті» уникли серйозної критики. Водночас справжні знавці футболу прагнуть більшого. До таких максималістів можна віднести й колишнього гравця київського «Динамо» та збірної України Віктора Леоненка. >>

  • Життя після Євро

    Оцінюючи результати Євро–2012, треба відділяти футбол від політики й розрізняти країну (народ) і державу (владу). Країна чемпіонат виграла. Влада — ні.

    Чемпіонат, що з такими проблемами готувався, але успішно відбувся, засвідчив: Україна та українці — частина європейської спільноти, а не якесь «дике поле». На час Євро, зокрема в день фіналу, Київ став столицею континенту. І досить симпатичною столицею. >>

  • І навіть п’ять принців!

    У неділю до Києва, де відбувався фінал Євро, прибуло 160 чартерних авіарейсів із понад 50 країн світу. На НСК «Олімпійський» аншлагу не було — вільними лишалися більше 6 тисяч крісел. Зате ложі для VIP–гостей заповнилися під саму зав’язку. >>

  • «Не доїхала половина тих, кого ми чекали»

    Україна багато недоотримала у фінансовому плані через те, що такі збірні, як Німеччина, Англія, Голландія, не пройшли далі турнірною сіткою Євро–2012. Особливо це позначилося на українській готельній індустрії. І взагалі, якщо підсумовувати справи цієї галузі, то слід визнати, що багато готелів і хостелів відверто провалили єврочемпіонат. >>

  • Прорив дружньої України

    У Києві чиновники не змогли «розрулити» питання туризму самотужки. Пиво, сцену, екрани та стюардів організували, а от щоб забезпечити закордонним гостям дозвілля й показати місто — то тут не обійшлося без підтримки приватників та громадських активістів. Організація «Інтересний Київ», яка вже кілька років організовує екскурсії містом, взялася за облаштування в столиці Туристичного інформаційного центру, залучивши до своєї роботи небайдужих та ініціативних людей з усієї України.

    «Півтора року тому поруч зі станцією метро «Хрещатик» ми облаштували Туристичний інформаційний центр, він якраз біля фан–зони, — розповідає директор «Інтересного Києва» Арсеній Фінберг. — Це була робота великої команди небайдужих людей».

    За його словами, кілька компаній та громадських ініціатив — ­«Оупен–Київ», «Френдлі Юкрейн», «Інтересний Київ» та структура фан–посольств УЄФА — об’єдналися, аби довести, що Україна та українці — це не расисти, живодери та жертви режиму, а передовсім гостинні, щирі люди з багатою історією та культурою. Спільними зусиллями було частково вирішено питання проведення екскурсій для туристів. Такі тури щодня безплатно проводять у центрі міста для двох груп по 20–30 людей. Крім цього, великою популярністю користувалися оглядова екскурсія на двоповерховому туристичному автобусі та екскурсії на теплоходах від Річкового порту. Взялися і за розв’язання проблеми проживання гостей Євро–2012 — ініціатива «Френдлі Юкрейн» забезпечила безплатне поселення фанів у домівки українців.

    Підбиваючи підсумки Євро у своїй царині, організатори Тури­стичного інфоцентру та активісти, що допомагають закордонним уболівальникам, розповіли про екскурсійні пріоритети «футбольних» гостей Києва та нашу перемогу в інформаційній війні. >>