Говорить Київ — слухає вся Україна?

21.06.2012

Як відомо, радіомовлення у світі здійснюється в різних діапазонах радіохвиль — на довгих, середніх, коротких з амплітудною модуляцією, а на ультракоротких — з частотною модуляцією. Найкраща якість звучання на УКХ, однак радіус дії цих радіопередавачів на рівнині становить близько 100 км, а в горах — набагато менше.

Найбільш надійне радіомовлення здійснюється на довгих радіохвилях, потужнi передавачi забезпечують стабільну передачу радіосигналу на віддаль до тисячі кілометрів.

На довгих хвилях нині працюють радіостанції Москви, Мінська, Варшави, Бухареста, Парижа, Праги. Ще кілька років тому на частоті 207 кГц працював радіопередавач у Броварах, який транслював «Голос Києва» практично на всю Україну.

Однак кілька років тому цей передавач вимкнули з метою «економії». Таким чином більшість території України залишилась без стабільного радіопокриття з Києва. Із розвалом проводового мовлення у сільській місцевості припинились трансляції на довгих хвилях, жителі «глибинки» не чують радіоновини з Києва, бо всі старенькі радіоприймачі мали як мінімум два діапазони хвиль — довгі й середні, деякі — ультракороткохвильовий iз нижнім діапазоном (64–74 МГц, т. зв. УКХ).

Нинішні ж радіоприймачі китайського виробництва, як правило, мають «вищий» діапазон ультракоротких хвиль (88–108 МГц, т. зв. ФМ), тому передачі на ультракоротких хвилях слухають тільки ті жителі, зокрема столиці й столичного регіону, які мають старенькі радіоприймачі, що мають УКХ діапазон. У деяких містах трансляція першого радіоканалу здійснюється на ФМ діапазоні, однак до віддалених сіл ультракороткохвильове радіомовлення з Києва не доходить.

Раніше, подорожуючи Україною, можна було налаштувати автомобільний радіоприймач на частоту 207 кГц і чути Київ до Карпат, Харкова, Одеси. У вересні минулого року я подорожував від Києва до Ужгорода. І вже на Житомирщині Києва не стало чути, зате аж до Стрия на довгих хвилях можна було якісно чути Варшаву та Бухарест. У Стрию на середніх хвилях близько сьомої вечора чітко було чути українську мову, але лунала вона з... Тирасполя.

Невже не ганьба чиновникам, які відповідають за радіомовлення в Україні, що голос невизнаного Придністров’я поширюється на терени України, а голос столиці найбільшої за площею європейської держави не може долинути до слухачів усієї України? Питання риторичне.

Тому підтримую пропозицію народного депутата Івана Зайця про відновлення радіомовлення на довгих хвилях iз Броварів, поки територію радіопередавального центру не роздали під якесь котеджне містечко.

Унікальний радіопередавальний комплекс, створений під Броварами ще в УРСР, має служити народу незалежної України! Адже Перший канал національного радіо — найбільш об’єктивне джерело безкоштовної інформації для жителів усіх регіонів України, має цілодобово лунати вже до 21–ї річниці Незалежності!

Олександр КОСОВЕЦЬ,
член вченої ради Українського
географічного товариства, ліквідатор аварії на ЧАЕС ІІ категорії
  • Аби жолуді, а до дуба — байдуже...

    Чисельність населення у будь-якій країні є фактором, що безпосередньо впливає на подальший розвиток суспільства — уповільнює чи прискорює його, а також вважається базисом економічного, соціального, політичного, культурного, духовного та інтелектуального розвитку держави. >>

  • Яйце, прапор і безсмертна душа

    На перший погляд, це несумісні речі, проте вони є різними формами матерії та енергії, перетворені фізикою і біофізикою. Багато тисячоліть людина пізнавала Світ — від плескатої Землі до нейтрона й пульсара; пристосовувалася до природи, накопичувала досвід використання природних явищ на свою користь. Незрозумілі явища приписували «галузевим» богам; творилися міфи, з яких формувалася релігія. >>

  • Історія повторюється і вчить

    Події, які відбуваються у сучасному світі, вимагають від нас, українців, бути особливо пильними. Озвіріла влада Москви йде на все, щоб порушити встановлений мир і порядок у світі, одурманити населення Росії, виправдати свою агресивну політику щодо своїх сусідів. Особливу роль у цій справі відіграє Московська церква як підрозділ ФСБ. >>

  • Прийми, загарбнику, нашi дари...

    Проблеми, притаманні нашому життю, не зникли після виборів до Верховної Ради, а лише загострилися та ще й довели, що виборець не мудріший за дурного карася. Подивімося на партії, які прийшли в парламент. >>

  • Фальшива назва держави

    Після Полтавської битви 1709 року, зламавши незалежницький спротив волелюбних українців на чолі з Мазепою, московський цар Петро І в 1721 р. проголосив Московію називати Росією, а себе — імператором Російської імперії, хоча Залісся (тобто Московія) ніякого відношення до Київської Руси-України не мало, її історичне минуле — в Золотій Орді. >>