Із президентом, без парламенту

19.06.2012
Із президентом, без парламенту

На вулицях Єгипту: прихильник Мохаммеда Мурсі цілує його портрет. (Фото Рейтер.)

Перші після «Арабської весни» президентські вибори в Єгипті добігли кінця, але політична ситуація в країні залишається невизначеною. Офіційні результати єгипетський центрвиборчком обіцяє оприлюднити післязавтра, проте прихильники одного з кандидатів святкували перемогу вже вчора. Згідно з даними перед­виборчого штабу кандидата від ісламістського руху «Брати–мусульмани» Мохаммеда Мурсі, у другому турі виборів, який завершився минулої неділі, саме він здобув більше половини голосів — понад 52%. Такі підрахунки «мурсісти» зробили на основі копій офіційних протоколів з дільничних виборчих комісій, які видають на руки спостерігачам від кожного кандидата. На сайті лідера «Братів» уже вчора з’явився напис «Мохаммед Мурсі — перший обраний президент Єгипту!», а його виборці тисячами виходили на вулиці міст і сіл iз портретами свого обранця й переможними гаслами.

Штаб опонента Мурсі — Ахмеда Шафіка, останнього прем’єр–міністра часів поваленого революцією президента Єгипту Хосні Мубарака, — вчора у відповідь на переможні реляції опонентів переважно відмовчувався. В окремих коментарях соратники Шафіка радили «не поспішати поперед батька в пекло» й зачекати офіційних результатів.

А тим часом за п’ять хвилин президент (до речі, перший в історії сучасного Єгипту без військового минулого) заспокоює опонентів і передусім єгипетських християн–коптів, які підтримували Шафіка, побоюючись приходу до влади радикальних ісламістів. «Ті, хто сказав мені «так», і хто сказав «ні», — всі вони діти Єгипту, а тому — мої родичі», — наголосив Мурсі. І спробував дещо заспокоїти іноземних туристів: мовляв, після його приходу до влади курортниць не змушуватимуть носити хіджаб (хустку, що повністю закриває волосся), та й для єгипетських жінок ця норма не буде обов’язковою.

Іще кілька днів тому перемога на президентських ви­борах лідера «Братів–мусульман» означала б беззаперечне панування ісламістів у всіх гілках єгипетської влади. Проте минулого четверга Вищий конституційний суд Єгипту оголосив, що перші демократичні парламентські вибори, які відбулися півроку тому, не відповідали законодавству, і близько третини мандатів «отримані незаконно». А отже, парламент, у якому конституційна більшість належала ісламістам, буде розпущено.

Відтак, попри народні протести проти такого рішення, законодавча влада знову перейшла до Вищої ради збройних сил. Громадянські активісти, яким і доти не подобалося «засилля» військових, назвали рішення Конституційного суду, склад якого було призначено ще за Мубарака, «контрреволюційним переворотом».

Правова колізія полягає ще й у тому, що новообраному президентові, хоч би хто ним став, не має перед ким скласти присягу на вірність народові, адже парламенту де–факто вже немає. Учора голова Вищої комісії з виборів президента Єгипту Фарук Султан запропонував ухвалити нову Конституційну декларацію, в якій законодавчо визначити орган влади, який прийме присягу нового глави держави до обрання нового парламенту.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>