Греція обрала

19.06.2012

У Мексиці вчора стартував саміт лідерів країн «Великої двадцятки», однією з головних тем якого стане криза в єврозоні. Хоча ще до його початку світові ринки трохи заспокоїлися щодо долі єдиної європейської валюти. Позитивно на фондові біржі вплинула інформація з Греції, де завершилися «чергові позачергові» парламентські вибори. Попри побоювання Заходу й самих греків, які напередодні голосування масово знімали кошти з банківських рахунків, перемогу здобула не радикальна ліва коаліція СІРІЗА, а правоцентристська «Нова демократія». Її лідер Антоніс Самарас розцінив такий результат як «вибір народу на користь подальшого перебування Греції в єврозоні» й закликав якомога швидше сформувати «уряд національного порятунку». До якого запросив і представників коаліції СІРІЗА, проте її лідер Алексіс Ципрас від запрошення відмовився.

За даними МВС Греції, яке відповідає за вибори, «нові демократи» набрали майже 30% голосів, що дасть їм 129 із 300 місць у парламенті. Згідно з грецьким законодавством, партія–переможець отримує додатково 50 мандатів, проте для створення переконливої більшості НД усе одно потрібні партнери. На цю роль претендує соціалістична партія ПАСОК, яка впродовж тривалого часу була найвпливовішою силою в Греції (і зараз більшість керівників на місцях належить саме до цієї партії). Нині соціалісти здобули трохи більше 12% голосів і матимуть у парламенті 33 мандати. СІРІЗА посіла друге місце з 27% (71 мандат) й оголосила про перехід в опозицію.

Також тривідсотковий виборчий бар’єр подолали праві «Незалежні греки» (7,5%), неофашисти із «Золотої зорі» (6,9%), Ліва демократична партія (6,3%) і комуністи (4,5%).

У Євросоюзі, побачивши результати грецьких виборів, хоч на якусь мить зітхнути з полегшенням. Канцлер Німеччини Ангела Меркель одразу привітала Антоніса Самараса з перемогою «Нової демократії» і висловила надію, що Греція не зупинить реформи й виконає зобов’язання перед ЄС. Самарас пообіцяв, що так воно й буде.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

 

У другому турі виборів до Нижньої палати парламенту Франції Соціалістична партія чинного президента Франсуа Олланда підтвердила свою перевагу — соціалісти здобули 289 місць, що достатньо для того, аби самостійно сформувати абсолютну більшість у Національних зборах. Це найкращий результат Соцпартії у новітній історії Франції.

Водночас уперше за останні чверть століття до парламенту пройшло двоє депутатів від радикального правого Національного фронту. При цьому екс–кандидат у президенти від НФ Марин Ле Пен вибори у своєму окрузі програла, зате до парламенту потрапила її небога — 22 річна Маріон Марешаль Ле Пен, яка стала наймолодшою депутаткою Національних зборів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>